Kevään aikana myös Lahdessa valmistuu joukko uusia insinöörejä.
Lahden Seurahuoneella osallistujia oli täysi kabinetillinen.
Seija Utriainen rohkaisi nuoria tavoitteellisuuteen oman uran rakentamisessa.
Tapahtumiin osallistumalla verkostot kehittyvät lähes huomaamatta.
Insinööri-lehti

Lahdessa haettiin varmuutta työhaastatteluun

Kevätkiertue vieraili kolmannella ja viimeisellä viikollaan Lahdessa. Seurahuoneelle kokoontui monipuolinen joukko eri insinöörialojen opiskelijoita. Suurin osa osallistujista valmistuu vielä tämän kevään aikana. Työnhaku olikin useimmilla käynnissä, joten siihen liittyvät vinkit kiinnostivat erityisesti. Esittelykierroksella kävi ilmi, että muutamilla oli jo sovittuna työpaikkahaastattelu.

– Menen huomenna haastatteluun enkä lähde pois ennen kuin antavat sen paikan minulle, yksi työpaikan metsästäjistä heitti.

Urahallinta-asiantuntija Seija Utriainen myöntää, että työnhaussa sitkeys ja pitkäjänteisyys ovat tarpeen. Työpaikan löytäminen voi olla kovan työn takana. Avoimia työpaikkoja ja mahdollisia työllistäjiä pitää etsiä aktiivisesti. Työhakemuksella ja CV:llä pitää saada työnantaja kiinnostumaan ja haastattelussa pitää vakuuttaa, että juuri minä olen oikea henkilö tähän paikkaan. 

– Haastatteluun täytyy valmistautua huolella, Utriainen painotti.

Ensivaikutelma on tärkeä. Itsestä ja osaamisestaan on osattava kertoa informatiivisesti sekä vakuuttavasti.

– Omaa hissipuhetta tai esittelyään kannattaa miettiä ja harjoitella etukäteen, jotta se tositilanteessa sujuu luontevasti.

Myös työntekijää etsivään yritykseen kannattaa tutustua ennalta mahdollisimman hyvin ja miettiä muutamia fiksuja kysymyksiä haastattelijoille.

Verkostoja rakentamaan

Utriaisen mukaan noin puolet avoimista työpaikoista täytetään ilman julkista hakua. Näiden piilotyöpaikkojen tavoittamisessa auttaa monikanavaisuus ja oma-aloitteisuus. Tärkeintä on kuitenkin verkostoitua.

– Osallistumalla paikallisyhdistyksen tapahtumiin pääsee verkostoitumaan kollegoiden kanssa, kertoi Petri Vaitti Lahden Seudun Insinöörien hallituksesta.

Erilaisten tapahtumien, yritysvierailujen ja koulutusten lisäksi Lahden Seudun Insinööreillä kokoontuu erilaisia ryhmiä ja kerhoja.

– Meillä on muun muassa kamerakerho ja lautapelikerho. Vastaanotamme myös mielellämme jäsenten toiveita ja vinkkejä siitä, millaista toimintaa yhdistyksen halutaan järjestävän, Vaitti jatkaa.

Hän toivotti vastavalmistuneet ja tulevat insinöörit lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan ja aktiiveiksi.

Teksti ja kuvat: Minna Virolainen, Insinööriliitto