Insinööriliiton delegaatio toi liiton tervehdyksen tietoalan isännille.
Reino ja Pirkko Turo onnittelivat hallituksen jäsen Pirkko Venäläistä (selin).
Illan juontaja Lorenz Backman esitteli Tietoalan toimihenkilöt ry:n standardeja.
Pertti Porokari (vas.) puhui Insinööriliiton hopeisen ansiomerkin saaneille.
TV:stä tuttu Ymmi Hinaaja viihdytti juhlijoita työehtosopimusnäkemyksellään.
Ilta huipentui reippaaseen rock’n’rolliin.
Insinööri-lehti

Keski-ikäinen yhdistys juhli tyylikkäästi

Tietoalan toimihenkilöt ry:llä on 40-vuotisjuhlavuosi. Huhtikuun ensimmäisenä perjantaina syntymäpäivää juhlittiin Helsingissä. Syksyllä kierretään muutamia maakuntien kaupunkeja juhlinnan merkeissä.

Tietoalan toimihenkilöiden puheenjohtaja Esa Koskinen pitää alan tärkeimpänä saavutuksena työehtosopimuksen yleissitovuutta. Ensimmäinen työehtosopimus tehtiin talokohtaisena Tietotehtaalle – samana vuonna kuin yhdistys perustettiin eli vuonna 1974. Yleissitovuus vahvistettiin vasta vuonna 2003.

– Eri talojen hyvistä käytännöistä tehtiin työehtosopimus ja samalla yhtenäistettiin alaa, Koskinen sanoi.

Tietoalan aiempi puheenjohtaja Juha Reinisalo arvostaa viime vuosikymmenien luottamusmiesverkoston laajenemista ja jäsenmäärän kehittymistä myönteiseen suuntaan.

– Ala kasvaa yhä edelleen, Reinisalo muistutti.

Uutta väkeä yhdistykseen

Todisteena alan kasvusta juhlissa oli Elina Bergman, joka valmistui insinööriksi viime vuonna ja aloitti syksyllä työt CGI:ssä. Yhdistyksen jäsenenä hän on ollut neljä kuukautta.

Tietoala laajenee myös isoissa ryppäissä. Viimeksi tulleita ovat LTC-Otson noin 300 it-alan ammattilaista, jotka aiemmin työskentelivät Tieto-Tapiolassa. Viime vuonna he siirtyivät LähiTapiolan ja CGI:n yhteiseen yritykseen ja samalla tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen piiriin.

Työt on tehtävä nykyään nopeasti

Pirkko ja Reino Turo eläköityivät pari vuotta sitten, mutta työskentelivät alalla 1970-luvulta lähtien. Pirkko Turo muisteli, että alkuun ei ollut tietokoneita, vaan apuvälineenä oli ruutupaperi.

Reino Turon mukaan aiemmin alan ihmisten kesken oli enemmän yhteisöllisyyttä. Muutoksia on ollut jatkuvasti; organisaatiot ovat muuttuneet. Yt-neuvotteluita on ollut tällä vuosisadalla jatkuvasti. Kiire ja töiden huono suunnittelu rasittavat väkeä.

– Isot hankkeet ovat myöhässä firmasta riippumatta, Reino Turo arvioi.

Tietoala edelleen Suomen talouden veturi

Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari pohti tervehdyspuheessaan tietotekniikan arkipäiväistymistä.

– Vaikka tietotekniikan käyttämisestä on tullut kansalaisille aamukahvin keiton tapaista rutiinia, it-ala on silti erityisala. Koko ajan kehittyvä ala vaatii työntekijöiltä joustavuutta ja valmiutta jatkuville muutoksille.

Porokarin mukaan tietoalalla tulevaisuuden ennustaminen on keskimääräistä vaikeampaa.

– Tarve alan vahvaan edunvalvontatyöhön ei katoa mihinkään.

Aktiiveille kiitos

Juhlissa palkittiin ansioituneita tietoalan aktiiveja Insinööriliiton hopeisilla ansiomitaleilla. Mitalin saivat Ari Koskelin, Esa Koskinen, Juha Reinisalo, Timo Salonen, Markku Syrjälä, Pirkko Venäläinen ja Sami Vuolanne.

Lisäksi mitalin saivat Insinööriliiton alueasiamies Minna Anttonen ja edunvalvontapäällikkö Jouko Malinen, jotka toimivat aiemmin alalla aktiiveina.

Tietoala kunnioitti hallituksessa pitkään toimineita, mutta sen äskettäin jättäneitä Turkka Ahlstedtia ja Heikki Niemissaloa yhdistyksen standaareilla.

Teksti: Kirsi Tamminen, Insinööriliitto
Kuvat: Dani Rönnqvist