Mielenosoitus pidettiin Eduskuntatalon vieressä sijaitsevalla Kansalaistorilla.
Viesti oli selvä.
Insinöörit edustettuna.
Yhteisellä asialla.
Insinööri-lehti

Joukossa on voimaa

Noin tuhat opiskelijaa kerääntyi Helsingin kansalaistorille osoittamaan mieltään opintotuen rajaamista vastaan. Eduskunnan käsittelyssä oli hallituksen lakiesitys, jonka mukaan opintotukea ei saisi toisen samantasoisen tutkinnon suorittamiseen.

Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtaja Henna Hartikaisen mielestä on selvää, että työllisyystilanteen vaihteluiden ja työurien pidentämisen takia tarvitaan mahdollisuus kouluttautua uudelleen. Ilman opintotukea jääminen hankaloittaisi toisen tutkinnon suorittamista ja vähentäisi kouluttautumista.

– Yhden tutkinnon työpaikat ovat aiempaa harvemmassa. Entistä useammin tarvitaan esimerkiksi sekä markkinoinnin että tekniikan osaamista yhdessä, Hartikainen sanoo.

Työelämä on jatkuvassa muutoksessa. Tekniikka kehittyy ja kansainvälistyminen lisääntyy. Vain harva työskentelee koko uransa samassa paikassa. Työt ja työnantaja vaihtuvat useaan otteeseen.  

– Tarvitaan laaja-alaista osaamista ja motivoituneita tekijöitä, joilla on innostusta kehittämiseen ja  laadunvalvontaan sekä -varmistukseen, Hartikainen täydentää.

Opiskelijakenttä yhtenäisenä

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen Yliopistojen liitto SYL ottivat kantaa hallituksen esitykseen alkuviikosta. Yhdessä järjestöt vetosivat eduskuntaan, jotta se ei hyväksyisi hallituksen esitystä.

– Eduskunnassa käsitellään esitystä, joka ei ole järkevä.  Sivistysvaliokuntakin on sitä mieltä. Esitetty muutos ajaa opiskelijat toimeentulotuen piiriin. Se hidastaa opintoja ja käy yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi kuin ne 10 miljoonan oletetut säästöt, SAMOKin varapuheenjohtaja Katri Manninen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Susanna Jokimies.

– Esitys on erittäin huonosti valmisteltu, Jokimies toteaa.

Opiskelijoiden mielenosoitus vaihtui iloiseksi juhlinnaksi, kun eduskunnasta saatiin tieto esityksen kaatumisesta. Opintotukea ei heikennetä.

Opiskelijat osoittivat sen taas, joukossa on voimaa!

Teksti ja kuvat: Heini Ristell, Insinööriliitto