Tuija Pakkanen nosti esiin sen, miten digitaalisuus vaikuttaa ihmissuhteisiin.
Antti Merilehto kannustaa käyttämään tekoälyä.
Anne Bäckströmille älyvaatteet olivat uusi asia.
Mikko Lampinen korosti, kuinka pitkään ja tehokkaasti ydinvoimala toimii.
Tomi Kauppinen odotti älypakkauksia elintarvikkeisiin.
Insinööri-lehti

Insinööripäivä vei katseen kristallipalloon

Äly oli päivän sana, kun tulevaisuuden ennustajat esittivät visioitaan.

Tekstiilit, pakkaukset, ihmissuhteet ja työelämä muuttuvat vauhdilla digitaalisiksi ja hyödyntävät entistä enemmän älyominaisuuksia. Insinööriliiton tänään Tampere-talolla järjestämässä Insinööripäivässä avattiin kehityksen suuntaa.

Yrittäjä Antti Merilehto kannusti jokaista käyttämään uusia tekoälysovelluksia. Ne tulevat joka tapauksessa muuttamaan työelämää: ne eivät vie töitä mutta lisäävät työn tehokkuutta.

– Chat-gpt on jo jonkin verran tuttu. Olen myös ilmoittautunut tekoälykurssille, kertoi ympäristötekniikan yamk-insinööri Anne Bäckström lounastauolla esityksen jälkeen.

Hänelle tilaisuuden toinen puhuja, Myontec-yhtiön perustaja Pekka Tolvanen, tarjosi enemmän uutta asiaa. Tolvanen kertoi, kuinka urheilu-, sairaala- ja ergonomiakäyttöön kehitetään älyvaatteita.

Puhujakavalkadissa jatkoi vanhempi yliopistonlehtori Hanna Koivula. Hän esitteli, millaisia älytoimintoja elintarvikepakkauksiin on tulossa.

Turvallisuusasiat pysyvät salassa

TVO:n teknologiajohtaja Mikko Lampinen puolestaan raotti perinteisen ydinvoiman ja pienreaktoreiden tulevaisuutta. Hän esitti tekniikkaa, jolla Olkiluodon kolmas ydinvoimala pysyy turvallisena suunnitellut 80 vuotta.

Yleisö osallistui aktiivisesti tapahtumaan esittämällä kysymyksiä esiintyjille. Yksi Lampiselle esitetty kysymys koski sodan aiheuttamaa riskiä ydinvoimalan turvallisuudelle.

– Se on hyvä kysymys, mutta asian kriittisyyden vuoksi en vastaa siihen.

Kahvitauolla Puolustusvoimilla työskentelevä logistiikkainsinööri Tomi Kauppinen pohdiskeli Lampisen sanoja.

– Jotkin asiat on pidettävä pimennossa, jotta turvallisuus säilyy. Itseä tuo kohta esityksessä lähinnä hymyilytti, hän sanoi.

Kauppinen oli yllättyneempi älypakkauksia koskevasta esityksestä.

– Eihän se qr-koodin painaminen tuotteen kylkeen ole kuin pieni juttu. Onko niiden lukeminen sitten se ongelma, kun älyominaisuudet yleistyvät niin hitaasti, hän mietti.

Lopuksi VTT:n kestävän rakennetun ympäristön tutkimusryhmän vetäjä Tuija Pakkanen havainnollisti muutosta, kun elämä toisten ihmisten kanssa muuttuu entistä digitaalisemmaksi. Teknologia kehittyy niin, että virtuaalinen läsnäolo vastaa entistä paremmin todellista kohtaamista.

Yleisönä oli satakunta Insinööriliiton jäsentä. Eilen talossa järjestettiin järjestöjohdon yhteistyöpäivät ja Insinööri-gaala.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola