IOP:n avajaisia vietettiin satama torilla aurinkoisissa tunnelmissa
Avajaisiin kokoontui runsaasti osallistujia
KINRA:n puheenjohtaja Teemu Karttunen ja IOP:n projektipäällikkö Rauha Repo
IOL:n Hallitus pukeutui IOP:lle Schwarzenegger -teemalla
TROL ry oli mukana IOP:llä
Insinööri-lehti

Insinööriopiskelijat kokoontuivat Savon sydämessä

Valtakunnalliset Insinööriopiskelijapäivät keräsi ennätykselliset 1 400 osallistujaa Savon sydämeen, Kuopioon, viime viikon lopulla.  Tapahtuman avajaistilaisuudessa Kuopion sataman torilla puhuneen Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokarin mukaan nuorten tilanne on haastava tämän päivän Suomessa.

– Talous on sakannut useita vuosia, työttömyys on korkealla, uusia työpaikkoja syntyy tuskastuttavan hitaalla tahdilla.

Porokari kertoi myös koulutuspolitiikkaan ja opintotukijärjestelmään kohdistuvista leikkauksista ja muutoksesta lainapainotteisempaan järjestelmään.

– Suhtaudun uudistukseen varauksellisesti. Tuntuu hieman epäloogiselta, että hallituksen ministerit ovat kauhuissaan valtionvelkaantumisesta, mutta samaan aikaan suhtautuvat hyvin kevyesti, oikeastaan jopa kannustavat opiskelijoita ottamaan velkaa omaan elämiseensä.

Vaikka tulevaisuus näyttääkin epävarmalta Porokari kehotti nuoria katsomaan edessä olevaa elämää avoimin ja valoisin mielin, murehtimatta liikaa huomisesta.

– Ottakaa siis kaikki irti tästä päivästä ja koko opiskeluajasta. Kerätkää tietoa ja taitoa omaa tulevaisuutta varten.

Yhdessä töitä tehden

Insinööriopiskelijapäivien avajaistilaisuudessa Savonia ammattikorkeakoulun koulutusvastuujohtaja Kaija Sääski painotti yhteystyön tärkeyttä.

– Muistakaa, että insinööri ei pärjää yksin, te tarvitsette varsinkin tradenomeja ja muotoilijoita, muuten ei bisnes pelaa, Sääski sanoi

KINRA olikin tehnyt yhteistyötä muun muassa Savonian muotoilijaopiskelijoiden kanssa, jotka vastasivat IOP:n jatkogaalan koristeluista

Digitalisaatio kuuluu arkeen

Insinööriopiskelijapäivien yhteydessä Kuopion Insinööriopiskelijat järjesti paneelin, jonka aiheena oli digitalisaatio koulutuksessa ja työelämässä.  

Paneelin alustajana ja vetäjänä toimi Voimatelin kehitys- ja laatupäällikkö Mikko Heinonen, jonka työssä digitalisaatio on arkipäivää. Paneelissa nousi esiin, että digitalisaatio on osana arkea, niin työssä, opiskelussa kuin vapaa-ajallakin. Digitalisaation myötä opiskelusta on tullut joustavampaa kun ajan ja paikan saa määrittää joissain tapauksissa itse.

Panelistina toiminut Savonia ammattikorkeakoulun opettaja Anssi Suhonen totesi digitalisaation vaativan paljon.

– Opettajilta vaaditaan paljon työtä, että osataan kouluttaa opiskelijoille oikeita asioita ja pysytään mukana digitalisaation kehittämisessä ja kehityksessä.

Suhonen painotti tarvetta tehdä tiivistä yhteystyötä yritysten kanssa, jotta tiedetään, mitä digitalisaatiolla oikeasti tarkoitetaan ja mitä opiskelijoille pitää oikeasti opettaa. Hän korosti myös perusasioiden osaamista, pitkäjänteisyyden ja hyvän pohjan tärkeyttä koulutuksessa.

Oppiminen ei pääty koskaan

Insinööriliiton koulutus- ja tutkimus yksikön johtaja Hannu Saarikangas korosti myös yritysyhteistyön tärkeyttä ja opiskelijoiden innovaatiokykyä.

Canonin avainasiakaspäällikkö työskentelevä Sari Vuori painotti jatkuvaa oppimista.

– Ei valmistuta valmiiksi, eikä kukaan pysy valmiina. Pitää kasvaa ja kehittyä jatkuvasti.

Digitalisaation aikana kasvanut toisen vuoden sähkötekniikan opiskelija Samu Väisänen edusti paneelissa tekniikan opiskelijoita. Hän näki digitalisaation mahdollisuutena, elämää helpottavan asiana ja kehittymisen keinona.

Vuosittain eri paikkakunnalla järjestettävä valtakunnallinen Insinööriopiskelijapäivät -tapahtuma oli järjestyksessään 26. Kuopion Insinööriopiskelijat KINRA ry järjesti tapahtuman jo kolmatta kertaa, tällä kertaa Hollywood-teemalla. 

Teksti ja kuvat: Heini Ristell, Insinööriliitto