Insinööriopiskelijapäivillä kurkistettiin autoilun tulevaisuuteen.
Joukkoliikenne kehittyy pääkaupunkiseudulla tulevina vuosina.
Pekko Vehviläinen käyttää 40 älypuhelinsovellusta itsensä mittaamiseen.
Insinööri-lehti

Autot keräävät tulevaisuudessa dataa kuljettajasta

Kulkuneuvojen ja niiden älyominaisuuksien kehitystä käytiin läpi Insinööriopiskelijapäivillä.

Insinööriopiskelijapäivät ovat tapahtuma, jonne insinööriopiskelijat kautta Suomen kerääntyvät kerran vuodessa verkostoitumaan ja juhlimaan.  Juhlimisen tasapainoksi tapahtumassa on pikku hiljaa suositummaksi nouseva seminaaripäivä.

Seminaari pidettiin Helsingin keskustakirjasto Oodissa viime perjantaina. Osallistujia oli saapunut paikalle niin Helsingistä kuin ulkopaikkakunnaltakin. Seminaariin ilmoittautuneita oli yli sata henkeä, ja seminaari oli myös nähtävissä livestreamina Youtube-verkkopalvelussa, jossa sillä oli seuraajia parhaimmillaan noin 25 henkeä.

Tulevaisuus vahvasti läsnä

Tänä vuonna seminaaripäivästä huokui teemana tulevaisuus. Ensimmäisenä puhuttiin autoissa jatkuvasti yleistyvästä tekniikasta sekä älykkyydestä.

Tulevaisuudessa autoissa hyödynnettäisiin mainontaa ja käyttäjän datan keruuta, jolla saataisiin vuokrattaville autoille edullisempi hinta. Sitä vastoin kalliimman hintaluokan autot käyttäisivät kyseistä dataa ainoastaan ajoneuvon ominaisuuksien parantamiseen.

Seuraavissa puheissa käsiteltiin erilaisia liikkumisen muotoja, esimerkkinä kaupungissa henkilöitä kuljettavia monikoptereita, lyhyen matkan pienlentokoneita ja muita vielä nykyään villiltä kuulostavia ratkaisuja. Hieman lähempään tulevaisuuteen kohdistui Helsingin seudun liikenteen suunnitelmat Helsingin uudistuvista julkisen liikenteen ratkaisuista.

Seminaaripäivän lopussa puhuttiin erilaisista tavoista, joilla ihmistä voidaan mitata. Nykyään yleistyvät aktiivirannekkeet ja hieman tulevaisuuteen suuntautuvat mikrosirut ihon alla voivat auttaa ihmisiä muuttamaan elämäntapojaan terveellisempään suuntaan.

Seminaaripäivän ohjelman aiheista löytyy jokaiselle varmasti jotain kiinnostavaa, joten jos sattuu osumaan Insinööriopiskelijapäivien aikaan paikkakunnalle, kannattaa seminaariin käydä tutustumassa. Tämän vuoden seminaarin videotallenteen löytää Insinööriliiton YouTube-kanavalta.

Teksti ja kuvat: Eero Muikku