Maitoauto lähestyy tankkausasemaa.
Insinööri-lehti talous

Biokaasulaitoksia kolmelle paikkakunnalle

Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu suunnittelee biokaasulaitoksia kolmelle paikkakunnalle.

Investointi on suunnitteilla Lapinlahdelle ja Sonkajärvelle Pohjois-Savoon sekä Nurmekseen Pohjois-Karjalaan. Kokonaisuuteen kuuluu teollisen kokoluokan nesteytetyn biokaasun tuotantolaitos Kiuruvedellä Pohjois-Savossa.

Yhtiö on parhaillaan tekemässä lopullista tonttivalintaa ja jättämässä ympäristölupahakemukset kolmesta laitoksesta. Kiuruveden laitoksen tonttivalinta vahvistettiin elokuussa.

Kokonaisuus tuottaa suunnitelman mukaan uusiutuvaa kotimaista energiaa alueen nautatilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista. Samalla syntyy hygienisoitua ja hajutonta biolannoitetta. Samalla maatilan typpilannoitelasku pienenee, koska biolannoitteessa liukoisen typen määrä on lantaa suurempi.

Lapinlahdelle, Sonkajärvelle ja Nurmekseen suunnitellut biokaasulaitokset toimivat satelliittilaitoksina, joiden tarkoitus on pitää raaka-aineiden kuljetusmatkat mahdollisimman lyhyinä.

Suunnitellulla investoinnilla Valio alentaa maidontuotannon hiilijalanjälkeä ja St1 rakentaa kotimaahan raskaan liikenteen biokaasun tankkausasemaverkostoa.

Kuva: St1