Taina Kiviojalle sekä Mikko, Helmi ja Eemeli Oikarille päivä tarkoitti mukavaa yhdessäoloa.
Aatos (vas.), Arvo ja Tuuli Nieminen pitivät elokuvaa jännänä ja vaikuttavana.
Tinja Heinonen (vas.) oli toista kertaa Heurekassa. Viivi-siskolle kerta on ensimmäinen.
Muinaisiin eläimiin pääsi tutustumaan infonäyttöjen kautta.
Näyttelyvieras sai tuntea itsensä pieneksi dinosaurusten rinnalla.
Yleisnäyttelyssä lapset ja aikuiset pääsivät tutustumaan luonnontieteisiin.
Senja Kannonmaa ottaa Heurekan pihalla vauhtia ja hyppää korkealle ilmaan.
Insinööri-lehti

Antina dinosauruksia ja seikkailuja

Iloisista liiton jäsenistä ja heidän perheenjäsenistään sekä mielekkäästä tekemisestä on tehty kaikille onnistunut perhepäivä. Kiitos päivästä, kuului monen suusta.

Tiedekeskus Heureka Vantaalla täyttyi viime lauantaina insinööreistä ja heidän perheenjäsenistään. Osana Insinööriliiton 100-vuotisjuhlintaa liitto järjesti tapahtuman yhdessä Helsingin Insinöörien kanssa.

Oven taakse oli kertynyt jo jonoa, kun Heurekan henkilöstö avasi oven tasan kello kymmenen. Ilmoittautuminen sujui kuitenkin sukkelaan, sillä jäsenperheitä oli vastassa neljä pöytää. Niihin oli jaettu osallistujalistat aakkosittain, jotta jokainen sai sujuvasti näyttelypassin välipalalippuineen.

Hetkessä vieraat jakautuivat eri puolelle Heurekan isoja tiloja. Ja uusia vierailijoita tuli tasatahtiin, olihan sisääntuloajat porrastettu, jotta eivät kaikki 2 000 kävijää tulisi samanaikaisesti.

Taitoa pyöräillä katon korkeudessa

Sähkölä-näyttelyssä Mikko, Eemeli ja Helmi Oikari sekä Taina Kivioja tutustuivat älykkääseen sähköön. Eemelin mielestä hauskinta oli pyöräillä trapetsilla. Pyöräily vaatii hyvää tasapainoa, vaikka toki alla oli verkot vastaanottamassa, jos tasapainoilu ei onnistukaan.

Perhe on ollut aiemminkin Heurekassa, mutta äiti-Kiviojan mukaan lapset saavat näyttelyistä enemmän irti, kun ovat isompia.

– Vietämme perhepäivää yhdessä, kertoi isä-Oikari.

– Kun lapset viihtyvät, isä ja äitikin viihtyvät, Kivioja sanoi puolestaan.

He arvostavat, että tarjolla on myös välipalaa, jos energiatasot alkavat laskea.

Helmi-tytär halusi tutustua dinosauruksiin ja avaruusjuttuihin, kun hän oli ensi tentannut kimurantteja kysymyksiä näyttelyoppaalta.

Jännitystä sopivassa suhteessa

Niemisen perhettä kiinnosti myös avaruusjutut. He kävivät katsomassa Törmäyskurssilla-planetaarioelokuvan. Aatos– ja Arvo-pojat olivat sitä mieltä, että elokuva oli jännittävä, muttei pelottava.

Isä Ari Nieminen piti elokuvaa opettavaisena ja hyvänä muistutuksena siitä, miten kaikki on alkanut aurinkokunnassa. Myös Tuuli-äidin mielestä esitys oli vaikuttava.

Elokuvan jälkeen on mukava tehdä jotain muuta ja isän mielestä pojat tykkäävät näperrellä itse.

Heurekassa on monia eri vaihtoehtoja itse tekemiseen. Esimerkiksi ideaverstaalla voi rakentaa pilleistä, suunnitella mäkiauton tai sähköisen ketjureaktion. Haasteissa ideoista kehitetään ratkaisuja kokeilun ja parantelun kautta.

Viimein retki toteutui

Heinonen–Honka-perhe tuli liiton juhlatapahtumaan viiden hengen voimin. Ensimmäisinä he suuntasivat tutustumaan dinosaurusnäyttelyyn.

Äiti Niina Honka kertoi, että Heureka-retkeä oli suunniteltu jo pitkään. Nyt oli hyvä hetki viettää leppoisa perhepäivä yhdessä.

– Toivon, että täällä lapsilla herää kiinnostus tieteeseen ja kosketus maailmaan, sanoi isä Jarkko Honka.

Perheen pienin Akseli halusi kiivetä sillalle katsomaan dinosauruksia korkealta. Tinja ja Viivi Heinonen malttoivat tutkia suuria otuksia myös lähituntumasta. Tinja muisteli, että pienenä hän oli dino-fani.

Perheen oli tarkoitus viettää koko päivä Heurekassa. Seuraavaksi he aikoivat mennä katsomaan planetaarioelokuvaa ja rottakoripalloa.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Janne Luotola