Apotin luottamushenkilö Krista Kivihalmeen (oik.) työpaikalla noudatetaan Avainta-alojen työehtosopimusta.
Vaisalassa työskentelevä Pekka Skyttä (oik.) on YTN:n teknologiateollisuuden taustaryhmän puheenjohtaja.
Insinööriliiton lippu hulmusi Helsingin Töölössä viikonloppuna.
Tampereen kaupungilla luottamusmiehenä toimiva Perttu Mukkula sai päiviltä eväitä esimerkiksi viestintään.
Liiton puheenjohtaja Samu Salo (vas.) ja edunvalvonnasta vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Kopperi avasivat tilaisuuden.
Tilaisuuden juontaja Petteri Oksa (vas.) toimi myös loppupaneelin vetäjänä.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Yhteisiä askelia kohti sopimuksia

Alkava neuvottelukierros puhututtaa esimerkiksi julkisuudessa, työpaikoilla sekä siellä, missä luottamushenkilöt pääsevät keskustelemaan kasvokkain.

Viikonloppuna yli sata IL-taustaista luottamushenkilöä kokoontui yhteisille päiville Helsinkiin. Heitä oli sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta.

Nykyisten mukana olevien luottamushenkilöiden tai toimijoiden mielestä vastaavaa tilaisuutta ei ole aiemmin järjestetty.

Tilaisuudessa alustivat Insinööriliiton asiantuntijat, työnantajan edustaja ja liittoyhteisön luottamushenkilöt. Liiton puheenjohtaja Samu Salo muistutti, että työmarkkinakierrokselle on valmistauduttu poikkeuksellisessa tilanteessa, kun kahdella suurella vientialalla eli metsä- ja teknologiateollisuudessa työehdoista sopiminen tapahtuu uudella tavalla.

Teknologiateollisuudessa työskentelee liiton jäsenkunnasta merkittävä osa, mikä tekee tilanteesta hankalan. Teknologiateollisuus ry siirsi keväällä valtakunnallisten työehtosopimusten teon Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle.

– Kuvaavaa syksyn neuvottelukierrokselle on, että meillä ei tässä vaiheessa ole täsmällistä tietoa siitä, kuinka paljon ja mitä yrityksiä uuteen yhdistykseen kuuluu, Salo hämmästeli.

Hän nosti puheenvuorossaan esiin myös asiantuntijoiden alhaiset palkat, kun niitä verrataan kilpailijamaiden asiantuntijoiden palkkaukseen.

Hyviä eväitä luottamustoimisten arkeen

Liiton asiantuntijat kävivät läpi neuvottelukierroksen kulkua, jäsenhankintaa, paikallista sopimista ja ajankohtaisia lakiasioita. Koko tilaisuuden juontajana toimi edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, joka luotsasi keskustelua pitkin viikonloppua.

Neuvotteluiden logiikan, viestinnän ja kierrokseen mahdollisesti liittyvien työtaisteluiden kiemurat toimivat kertauksena jo niiden kanssa aiemmin tutuksi tulleille. Niitä aiempaa tuntemattomille ohjeistukset kävivät opista.

Ajankohtaiseen koronatilanteeseen liittyvät kysymykset mietityttävät luottamushenkilöitä: kuinka toimii lakkoilu, kun henkilöstö työskentelee etänä. Oksan mukaan muun muassa Saksassa on kokeiltu uusia vaihtoehtoja, ja toiveena on uusien ideoiden esittäminen liiton suuntaan.

Keskinäinen luottamus avainasemassa

CGI:n henkilöstöjohtaja Saara Lindfors toi tilaisuuteen yrityksen näkökulman paikalliseen sopimiseen.

– Onnistuneen paikallisen sopimisen perustana on molemminpuolinen avoimuus ja luottamus.

Apotti Oy:n luottamushenkilö Krista Kivihalme arvosti henkilöstöjohtajan näkemystä.

– Jos yrityksellä on halua, on mahdollisuus tehdä hyvää yhteistyötä luottamustoimen kanssa.

Häntä harmittaa, että hänen työpaikallaan pitkään jatkunut myönteinen kehitys henkilöstön ja työnantajan välillä on hieman kärsinyt etätyöskentelystä.

Paneeli kokosi ajatustenvaihtoa

Luottamuspäivät päättyivät paneeliin, jossa neljän eri alan organisaation luottamushenkilöt toivat sopimiseen ja neuvottelemiseen työpaikkatason näkökulmaa. Reilun tunnin paneeli oli hyvä läpileikkaus viikonlopusta: keskustelu ja ajatustenvaihto oli vilkasta, yleisöllä oli paljon hyviä kysymyksiä, joihin löytyi myös vastauksia.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että liiton historian ensimmäiset luottamuspäivät oli onnistunut tilaisuus, joka kaipaa jatkuvuutta.

Päivien yhteydessä julkaistiin myös video liiton uudesta ystävästä: IN-551.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Jari Rauhamäki