Kirsi Kiiveri käyttää päivittäin pipettiä töissä VTT:llä.
Kiiveri esittelee proteiinipuhdistuslaitetta.
Kiiveri vaihtelee työpistettä laboratoriossa työvaiheen mukaan.
Multipipetti eli elektroninen haravapipetti säästää aikaa.
Insinööri-lehti työelämä

VTT satsaa henkiseen hyvinvointiin

Laboratoriossa työskentelevä insinööri kertoo monesta parannuksesta VTT:llä, joka on nyt saanut Hyvän mielen työpaikka -tunnustuksen.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä on Espoon Otaniemessä entsyymi- ja materiaalibioteknologian laboratorio. Kaapit ovat täynnä entsyymeitä ja substraatteja, joiden keskinäisiä reaktioita mitataan kellon kanssa. Työpöydillä nököttää mittalaitteita ja vetokaapeissa on käynnissä tutkimuksia.

Tutkimusinsinööri Kirsi Kiiveri laittaa kokeita käyntiin pipetoimalla aineita näyteastioihin.

– Pipetti on tärkein työväline. Se on kuin taiteilijan sivellin.

Tyypillisen työpäivän aikana Kiiveri vaihtaa paikkaansa usean laitteen välillä laboratoriossa Espoon Otaniemessä. Hän tekee esimerkiksi entsyymiaktiivisuusmäärityksiä ja proteiinipuhdistusta. Tarkoituksena on etsiä parhaita olosuhteita ja parhaita proteiineja erilaisiin sovelluksiin esimerkiksi sellu- tai elintarviketeollisuudessa.

Valkotakkisten työntekijöiden tiimissä on 20 henkeä, mutta jokaisella on omat henkilökohtaiset tehtävänsä.

– Ei sovi montaa kokkia samaan soppaan, Kiiveri vertaa.

Kiiverin tehtävä on yksi monista VTT:llä, jolla työskentelee noin 2 100 työntekijää. Työnantaja on saanut juuri Mieli Suomen mielenterveys ry:n myöntämän Hyvän mielen työpaikka -merkin. Tunnustus on myönnetty työhyvinvoinnin eteen tehdystä työstä.

Kiiveri kehuu sovelluksia

Kiiveri ei tiennyt, että työpaikka oli saanut tunnustuksen. Sen sijaan hän tunnistaa kyllä toimia, joita VTT on tehnyt työhyvinvoinnin eteen.

Ensimmäisenä tutkimusinsinöörille tulevat mieleen vapaaehtoiset hyvinvointisovellukset. Kiiveri piti First Beat -palvelusta, jolla voi seurata muun muassa liikuntaa ja unta.

– Se motivoi elämäntapojen muutokseen, kun näkee, kuinka ne vaikuttavat. Olen lisännyt liikuntaa, rauhallista ulkoilua illalla ja suljen tv:n ajoissa ennen nukkumaanmenoa, Kiiveri kertoo.

Hän käyttää myös Head Space -sovellusta, joka keskittyy mielen hyvinvointiin. Sovellusten lisäksi talo tarjoaa aiheeseen liittyviä kursseja.

Laboratoriossa tulee yllätyksiä

Laboratoriotyössä tehtävien aikatauluttaminen on välillä hankalaa. Kiiveri tiimeineen keskustelee tehtävistä ja työaikakäytännöistä jatkuvasti, jotta työt sujuvat joustavasti.

– Kun työstä keskustellaan ja esimiehelle syntyy siitä realistinen kuva, hän voi hankkia meille sopivasti töitä.

Kiiveri on nähnyt työpaikkansa kehitystä kahdentoista vuoden ajan. Hän valmistui laboratorioanalyytikoksi Metropoliasta vuonna 2008 ja täydensi tutkintoaan energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi vuonna 2018 Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Hän ehti kokea myös vuonna 2014 järjestetyt yt-neuvottelut, joissa moni Kiiverin arvostama, kokenut kollega menetti työnsä. Niistä ajoista Kiiverin mielestä työpaikalla asiat ovat menneet parempaan suuntaan.

– Työhyvinvointiasiat ja työajoista kiinni pitämisen kulttuuri esimiestasolta alkaen on vahvistunut tässä neljän viiden vuoden aikana.

Hyvän mielen työpaikka on paitsi tunnustus myös työkalu mielenterveyden edistämiseen työpaikalla. Kiiveri pitää hyvinvoinnista huolehtimista tekijänä, joka houkuttelee pysymään nykyisen työnantajan palveluksessa.

– Iso osa ajasta vietetään ja suuri osa ihmisistä kohdataan työpaikalla. Siksi minusta on tärkeää, että asiat ovat työpaikalla hyvin.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola

Klo 12:41 korjattu: Hyvän mielen työpaikka -merkin myöntää Mieli Suomen mielenterveys ry.