Tunneli on 600 metriä pitkä.
Hissi nosti viinat 25 metristä merenpinnan alapuolelta maanpinnalle.
Insinööri-lehti

Viinatunnelin salat aukenivat

Tunnelissa kuljetettiin vuosikymmenten ajan viinaa tehtaalta varastoon. Nyt tila toimii väestönsuojana.

Helsingin Ruoholahdessa sijaitsee 600 metriä pitkä tunneli 25 metrin syvyydessä merenpinnan alapuolella. Tunneli on ollut vuosia suljettuna, mutta tänään se oli päivän auki yleisölle.

Tunneli on Alkoholiliikkeen eli nykyisen Alkon entisen tehtaan tunneli, jota pitkin viina kulki tehtaalta varastoon. Entisessä tehdasrakennuksessa toimii nykyään oikeustalo ja entisen varaston paikalla seisoo Ruoholahden kauppakeskus.

Viina kulki tunnelissa automaattisesti kiskoja pitkin kahdeksan lavan ryhmissä.

Tunneli valmistui vuonna 1978. Rakennusvaiheessa työmiehillä oli tapana ajaa luolassa kilpaa polkupyörällä. Kaivuun loppupuolella patomuuri sortui, ja tunneli täyttyi vedellä.

Tehdas lopetettiin, varasto purettiin ja tunnelin käyttö loppui vuonna 1993. Sen jälkeen tila on toiminut väestönsuojana. Tilan varastoissa on koottavia sänkyjä ja muuta tarpeistoa.

Tila on ollut vuosia suljettuna lähistöllä käynnissä olevien rakennustöiden takia. Nyt työt ovat loppuneet, ja tila avattiin päiväksi osana Helsinki Design Week -tapahtumaa. Tapahtuman yhteydessä huomattiin vesivuoto, ja siitä on ilmoitettu kiinteistöhuollolle.

Tilaa hallinnoi kiinteistöyhtiö Sponda Antilooppi.

Teksti, kuvat ja video: Janne Luotola