Susanna Koistinen (vas.), Jaana Diakite ja Kari Lappalainen verkostoituvat.
Petteri Rautaporras esitteli työnantajapuolen näkemyksiä taloudesta.
Timo Rouhio aprikoi palkankotusten suuruutta.
Panelistit Pekka Skyttä (vas.), Jukka Mussalo ja Lasse Laurikainen pohtivat työtaistelua.
Osallistujat keskustelivat työtaistelutoimista pienryhmissä.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Verkostoja, vertaistukea ja tilannepäivitystä

Viikonloppuna noin 60 IL-taustaista luottamushenkilöä kokoontui Helsingissä. Kaksipäivästä tapahtumaa seurasi lisäksi teamsin välityksellä kymmenkunta henkilöä.

Ensimmäistä kertaa Insinööriliiton tapahtumaan osallistunut Susanna Koistinen oli myös ensi kertaa liiton luottamushenkilöille järjestetyssä tapahtumassa. Koistinen on aloittanut 1,5 vuotta sitten nykyisessä työssään Valtti Kumppanit Oy:ssä, jossa hän on ollut luottamushenkilönä puoli vuotta.

Koistinen on alan vaihtaja, ja edellisessä työpaikassaan hän ehti toimia noin seitsemän vuotta luottamushenkilönä.

– Halusin kuulla asiantuntevia puhujia ja verkostoitua muiden IL-luottojen kanssa, hän perusteli osallistumistaan luottamuspäiville.

Osallistujilla tiedon tarvetta

Koistisen kanssa samassa aamukahvipöydässä oli myös Kari Lappalainen Finnairilta. Hän on konkari luottamustehtävissä; hänellä on uraa 25 vuoden verran henkilöstöedustajana.

Lappalainen tuli päiville saadakseen tuoretta tietoa syksyn ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusneuvotteluista.

– Toivon samalla vinkkejä meidän omiin tes-neuvotteluihimme.

Samaa toivoi moni muukin osallistuja, sillä useat heistä istuvat omien talojensa neuvottelupöydissä.

Lappalaisen pitkälle Finnair-uralle mahtuu monenlaisia kriisejä, joissa hän on olut tukemassa edustettaviaan sekä isoissa yt- että yksittäisiä henkilöjä koskevissa neuvotteluissa.

– Teen tavallaan kahta duunia. Toisaalta luottamustehtävä tuo vastapainoa normaalille työlle, mutta se vaatii välillä paljon aikaa, Lappalainen kiteyttää.

Luotot tukevat tosiaan

Oraksella työskentelevä Timo Rouhio kertoi, että hänen työpaikallaan on vakaa toimintaympäristö ja henkilöstöryhmien luottamustoimiset tekevät yhteistyötä. Yli 10 vuotta luottamustoimisena olleena hän koki, että yt-neuvotteluista yritetään selvitä pehmein keinoin yli.

– Luottamushenkilöt tukevat toisiaan.
Luottamuspäiville hän tuli kuulemaan muun muassa sitä, miten palkkaneuvottelut etenevät.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras esitteli työnantajapuolen näkemyksiä tulevasta. Rouhiolle jäi mieleen alustuksesta, että sekavassa tilanteessa ei ole näkyvyyttä.

Runsas kattaus tarjolla

Ensimmäisen päivän iltapäivässä moni kiitteli asiantuntevia puheenvuoroja syksyn neuvotteluista ja talouskatsauksesta, josta alusti myös liiton ekonomisti Paavo Hurri.

Taukokeskusteluissa usea osallistuja – niin kokemattomampi kuin konkarikin – arvioi tietojensa ja ymmärryksensä lisääntyneen ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Jari Rauhamäki