Projektipäällikkö Risto Säynäväjärvi kannustaa hyödyntämään OTTYn palveluja.
Insinööri-lehti

Työnhakuboosterista tukea Uudellamaalla

Omaehtoisen työllistymisen tuki OTTY ry toimii Uudenmaan alueella asuvien korkeasti koulutettujen työttömien sparraajana työnhaussa.  Kuuden akavalaisen liiton yhteistyöprojekti tarjoaa maksuttomia asiantuntijaluentoja ja vertaisryhmätoimintaa.  Mukaan pääsee rekisteröitymällä OTTY-sivuston käyttäjäksi.

Projektipäällikkö Risto Säynäväjärven mukaan jatkuvien yt-uutisten ja irtisanomisten vaikutukset näkyvät myös OTTYn syksyssä. Asiantuntijaluennoille on viime aikoina ilmoittautunut runsaasti uusia tulokkaita.

Ryhmässä kehitytään yhdessä

Viime vuoden syksynä OTTYn vertaisryhmätoiminnassa siirryttiin Uudenmaan ELY-keskuksen avustuksella Työnhakuboostereihin. Boosteriryhmässä on 8–10 jäsentä ja se kokoontuu yhdeksän kertaa. Ryhmän toimintaa koordinoi ohjaaja, joka on itsekin työtön ja osallistunut aiemmin vertaisryhmään.

– Vertaisryhmät ovat osoittautuneet mahtavaksi työkaluksi. Ryhmä toimii parhaiten kun siihen saadaan hyvin erilaisia osallistujia; eri-ikäisiä, erilaisella osaamisella ja koulutuksella sekä eri toimialoilta, Säynäväjärvi kertoo.

Ryhmän viikoittaisissa tapaamisissa pohditaan omaa osaamista ja vahvuuksia sekä toiveita ja tavoitteita tulevan uran ja työpaikan suhteen. Ryhmän kesken sekä ura-asiantuntijan avulla harjoitellaan muun muassa työhaastatteluja varten ja hiotaan työhakemukset ja CVt kuntoon. Myös hissipuheen haltuun otto on tärkeä osa ohjelmaa. Termillä tarkoitetaan lyhyttä, mutta tehokasta itsensä esittelyä.

– Hissipuheelle tarvittaisiin oikeastaan parempi nimitys.  Erityisesti työnhakutilanteissa on tärkeää osata esittäytyä niin, että jää vastapuolen mieleen. Mutta toki hissipuheen taitamiselle on käyttöä myös muissa yhteyksissä niin työssä kuin vapaa-ajalla, Säynäväjärvi selventää.

Ilmoittaudu mukaan vaikka heti

Työnhakuboosterihin on jatkuva haku. Hakemuksen voi täyttää OTTYn nettisivuilla. Säynäväjärvi kannustaa Insinööriliiton jäseniä hyödyntämään OTTYn palveluja entistä aktiivisemmin. Palvelun piiriin kuuluvat kaikki Uudenmaalla asuvat UIL:n jäsenet eli myös Tietoalan toimihenkilöiden jäsenet ja Hyvinkäällä asuvat UIL:n jäsenet.

– Uusia ryhmiä perustetaan jatkuvasti, sitä mukaan kun hakemuksia kertyy. Parhaillaan kaksi boosteriryhmää on loppusuoralla ja ainakin kaksi uutta ryhmää aloittaa lokakuussa, hän jatkaa.

Tähän mennessä toimineeseen 12 boosteriryhmään on osallistunut yhteensä 118 työtöntä, joista puolet on työllistynyt, lähtenyt koulutukseen tai aloittanut yrittäjänä.

Osallistujilta saatu palaute on ollut myönteistä ja rohkaisevaa. Vertaisryhmältä saatu tuki on osoittautunut tärkeäksi sekä motivaation että jaksamisen suhteen. Ryhmätyöskentely on lisännyt itsetuntemusta ja parantanut itseluottamusta. Työnhakuvalmiuksien lisäksi myös konkreettiset taidot ja tekniikat ovat kehittyneet.

Lisätietoa OTTYstä, työnhakuboostereista sekä syksyn asiantuntijaluennoista www.otty.fi

 

Teksti ja kuvat: Minna Virolainen, Insinööriliitto