Insinööri-lehti

Työnhakukin on joukkuepeliä

Kuluva vuosi on vienyt monet yllättävän tilanteen eteen. Monille ihmisille on kerrottu lomautuksesta ja siirtymisestä lyhennettyyn työviikkoon. Ja jos oikein huonosti on käynyt, käteen on annettu lappu irtisanomisesta.

Irtisanotuilla on edessään uuden työn etsiminen. Johtui työnhaku pakkotilanteesta tai omasta halusta vaihtaa työpaikkaa, työnhakuprosessi on usein henkisesti raskas.

Jokaista hakemusta varten täytyy antaa kaikkensa. Pitää miettiä, miten itse sopii avoinna olevaan tehtävään ja osata nähdä itsensä tehtävässä. Aina tällaisen itsearvioinnin tekeminen ei ole helppoa.

Hakemuksen jättämisen jälkeen edessä on jännittävät viikot. Ensin saa jännittää, pääseekö haastatteluun ja kuuluuko rekrytoivasta yrityksestä ylipäätänsä mitään. Jos on onnekas ja pääsee haastattelukierroksille, odotus venyy entisestään. Kun parin kuukauden puristuksen jälkeen saa kuulla olleensa kova hakija, mutta jääneensä kakkoseksi, kehut eivät paljon lämmitä.

Avoimesti työnhausta puhuminen voi auttaa piilotyöpaikan löytymisessä.

Samaan aikaan voi olla monta eri hakemusta tehtynä tai mietittynä erilaisiin tehtäviin. Olo voi syystä olla välillä hieman jakomielinen. Yhtenä päivänä kirjaat työhakemukseen ja vakuutat itsellesi olevasi tarkka ja analyyttinen pienten ja suurten asioiden hahmottaja, joka nauttii taulukoiden pyörittämisestä omissa oloissaan.

Nukut yön yli ja seuraavaa työpaikkaa varten laitat jalkaasi myyntimiehen housut. Nyt oletkin kova myyntitykki ja nautit ihmisten parissa olemisesta.

Työnhakijan ei kannata jäädä yksin pohtimaan vaihtoehtoja ja kirjoittamaan kymmeniä hakemuksia. Uuden työn etsiminen on parhaimmillaan yhteistyötä. Työnhausta kannattaa kertoa kaikille, joille siitä voi kertoa.

Avoimesti työnhausta puhuminen voi auttaa piilotyöpaikan löytymisessä ja antaa vahvistusta oman osaamisen tunnistamiseen. Oma osaaminen ja vahvuudet saattavat kirkastua, kun niistä keskustelee muiden kanssa.

Läheltä voi myös löytyä tuttuja, joiden kanssa voi sparrailla työnhaussa ja käydä läpi työnhakuun liittyviä tuntemuksia. Jos oma lähipiiri ei riitä, asuinpaikalta tai oman liiton kautta kannattaa etsiä työnhaun sparrausryhmiä tai mentorointia.

Erilaisissa yhteisöissä ja yhdistyksissä saa taas uutta näkökulmaa omaan tekemiseen ja omiin vahvuuksiin. Samalla työnhaussa tärkeät verkostot laajenevat ja vahvistuvat.

Vertaistukea ja yhteisöllisyyttä löytyy siis myös liiton kautta. Monet liitot tarjoavat urapalveluita ja tekevät yhteistyötä muun muassa te-keskusten kanssa. Apua on saatavissa myös työn konkreettiseen hakemiseen lähtien työhakemuksen kirjoittamisesta ja oikean palkkatason määrittelemisestä.

Työnhakuryhmät, webinaarit ja koulutukset antavat hyviä työkaluja työnhaun tueksi. Tilaisuuksiin osallistuminen antaa hyvää vastapainoa työnhakuun sen lisäksi, että niiden kautta voi jopa löytyä uusi työnantaja.

Uutta työtä hakevan kannattaa pistää kaikki mahdolliset verkot vesille, olla aktiivinen ja sinnikäs. Jonakin päivänä työ palkitaan ja vastaan tulee juuri sinulle tarkoitettu työpaikka.

Anne Granat-Jukakoski
Insinööriliiton alueasiamies