Kilpailukykysopimuksen soveltamiseen liittyvä 24 tunnin työajan pidennys aiheutti eniten kysymyksiä YTN:n kolmen alan yhteisen kenttäkierroksen aloitustilaisuudessa.
Teknologiateollisuus ry:n kanssa neuvottelevat YTN:n suunnittelu- ja konsulttiala, teknologiateollisuus, tietotekniikan palveluala sekä Tietoalan toimihenkilöt aloittivat tiistaina Turusta jäsenille tarkoitettujen tilaisuuksien sarjan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta.
Turussa kenttäkierros käsitti kaksi eri tilaisuutta, jotka keräsivät Turun upseerikerholle yhteensä noin viisikymmentä jäsentä. Tilaisuuksia on marraskuussa kaikkiaan kymmenkunta eri puolilla Suomea.
Rutto vai kolera?
Tilaisuuden aluksi alojen asiamiehet kävivät lyhyesti läpi kilpailukykysopimuksen nimeä kantaneen ratkaisun syntyhistoriaa. Kivuliaasti ja eri vaiheiden jälkeen syntyneen työmarkkinaratkaisun tavoite on muun muassa parantaa suomalaisen työn ja yritysten kilpailukykyä, lisätä talouskasvua, synnyttää uusia työpaikkoja ja tukea julkisen talouden sopeutumista.
Teknologiateollisuuden vastuullinen asiamies Hannu Takala myönsi, että ratkaisu ei ollut palkansaajan kannalta mukava ja helppo tehdä. Muun muassa työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja siirrettiin työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi.
Sopimisen suhteen työntekijät olivat pakkoraossa. Sen vaihtoehtona olivat maan hallituksen tarjoamat pakkolait, joiden seuraukset olisivat Takalan mukaan olleet vieläkin synkemmät.
– Hyvää vaihtoehtoa ei ollut. Valinta piti tehdä ruton ja koleran välillä, hän totesi.
Takalan katse oli jo seuraavassa, vuonna 2017 alkavassa neuvottelukierroksessa, joka on määrä käydä liittokohtaisena.
– Tuleva kierros toteutettaneen vientivetoisena, niin sanotun Suomen mallin mukaisesti tukien muun muassa kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä. On ennenaikaista sanoa, millainen malli on ja syntyykö sitä, hän sanoi.
Työajan pidennys sekoittaa
Kilpailukykysopimuksen sisältämä 24 tunnin työajan pidennys nousi Turun tilaisuudessa selvästi puhutuimmaksi aiheeksi. Työajan pidentämiselle ei Turusta juuri ymmärrystä herunut. Kiitosta keräsivät ne yritykset, jotka ovat ymmärtäneet yhdessä paikallisesti sopien luopua ”koko järjettömyydestä”.
Nopean paikalla tehdyn äänestyksen perusteella monella työpaikalla sopivan ratkaisun etsiminen ja asian sopiminen on vielä kesken. Tietoalan asiamies Minna Anttonen arvioi, että työajan 24 tunnin pidentäminen voi toimia toisin kuin ajateltiin.
– Se vaikutus kilpailukykysopimuksella ja työajan 24 tunnin pidentämisellä on, että moni ihminen alkaa entistä enemmän tarkkailla omaa työaikaansa ja työajan ulkopuolella tehtävän harmaan ylityön määrää. On mielenkiintoista nähdä, mikä on lopputulos, hän sanoi.
Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto