Asiantuntijuutta käytetään tekosyynä työvoiman tuontiin.
Insinööri-lehti

Tuonti-insinöörit polkevat palkkoja

Suomalaisyritykset hankkivat asiantuntijoita polkemaan insinöörien palkkoja. Usein muun muassa Intiasta ja Kiinasta tulevat työntekijät otetaan työpaikoille, joista on vastikään irtisanottu insinöörejä.

Asiantuntijoita voi palkata Suomeen ilman erityistä tarveharkintaa. Suomeen on houkuteltu sadoittain insinöörejä, vaikka alalla on kova työttömyys.

– Nämä “asiantuntijat” tekevät normaaleja tietotekniikan tehtäviä. Datahallit pyörivät käytännössä ulkomaisen työvoiman varassa, Helsingin Insinöörien puheenjohtaja ja Insinööriliiton varapuheenjohtaja Lasse Laurikainen sanoo.

Vastaavaa osaamista olisi tarjolla Suomessakin, sillä insinöörien parantuneesta työllisyystilanteesta huolimatta ict-alan insinöörien työttömyys on yhä korkea.

Laurikainen sanoo, että asiantuntijuuden varjolla Suomeen tuodaan insinöörejä polkemaan palkkoja.

Kotimaisen, ylemmän korkeakoulututkinnon tehneen asiantuntijan keskipalkka oli viime vuonna 4 280 euroa. EU:n ulkopuolelta tulleille insinööreille maksetaan enimmillään noin 3 000 kuukausipalkkaa. Nokian elokuussa paljastuneet alipalkat, 750 euroa kuukaudessa asunto- ja päivärahojen lisäksi, olivat jäävuoren huippu.

– Laki kuitenkin määrittelee, että samasta työstä sama palkka. Ei voi tuoda työntekijöitä halvemmalla varsinkaan kolmansista maista polkemaan palkkoja.

Erityisasiantuntijoita tarvitaan Laurikaisen mukaan varmasti jatkossakin, mutta tietotekniikkainsinöörejä on omastakin takaa.

– Kun maahan tullaan, niin maahantulon edellytysten pitää olla kunnossa, asiantuntijuuden pitäisi olla todennettavissa.

Insinööriliitto haluaa, että myös insinööritehtäviin tulevien osalta käytettäisiin tarveharkintaa. Silloin arvioitaisiin, onko kolmansien maiden insinööreille todellista tarvetta vai onko työvoimaa saatavilla Suomessakin.

Asiantuntijoita potkittujen tilalle?

Tarkkoja tietoja asiantuntijoiksi Suomeen tulleiden insinöörien määrästä ei ole. Työnantaja ei mieluusti kerro luottamusmiehille, paljonko ja mihin tehtäviin EU:n ulkopuolelta tulleita asiantuntijoita on palkattu.

Insinööriliiton selvityksen mukaan viime vuonna ict-alan firmoihin tuli satoja asiantuntijoita EU:n ulkopuolelta.

Oleskelulupia ulkomaisille asiantuntijoille ja erityisasiantuntijoille myönnettiin muun muassa Tata Consultancy Services’lle (226 kappaletta), Accenturelle (80) ja IBM Finlandille (44).

Insinööriliitto painottaa, että kaikki nämä yritykset ovat vieneet viime vuosina läpi yt-neuvottelut ja vähentäneet työntekijöitään Suomessa.

Insinööritöitä business-viisumilla

Yhtiöiden itse hankkimien asiantuntijoiden lisäksi insinööritehtävissä työskentelee Lasse Laurikaisen mukaan myös turistiviisumilla olevia, vaikka heitä ei saisi palkata.

– Myös business-viisumilla olevat tekevät insinöörien työtä, vaikka viisumi ei sitä salli. Työnteko vaatii asianmukaiset luvat. Tyypillinen business-viisumi on voimassa 90 päivää, jonka aikana kyseinen insinööri voi käydä täällä tekemässä useamman työrupeaman.

Helsingin Insinöörit seuraa tarkkaan ulkomaisen työvoiman käyttöä, mutta tietoja on vaikea saada monilta työpaikoilta.

Työnantajien pitää yt-lain mukaan kertoa määräajoin, kuinka paljon yrityksessä työskentelee määräaikaisia ja kuinka paljon käytetään ulkopuolista työvoimaa.

Teksti: Birgitta Suorsa /UP