Petri Polvi ottaa tuotannonhallintaa käyttöön työmaalla.
Pieni allas on piilossa kannen alla.
Iso allas on Yrjönkadun uimahallin tunnetuin näkymä.
Julkisivussa näkyy klassismi.
Tiloissa kunnostetaan myös holvikattoa.
Insinööri-lehti

Suomen vanhin uimahalli ehostuu

Peab toteuttaa arkkitehtonisesti ainutlaatuisen Yrjönkadun uimahallin perusparannuksen Helsingissä.

Klassistiset koristemaalaukset ja värikkäät laatoitukset pilkottavat sieltä täältä. Vaikka lattiat ja seinät on suurelta osin peitetty, väleistä huomaa, että ollaan sisällä arkkitehtonisesti ainutlaatuisessa rakennuksessa, Yrjönkadun uimahallissa Helsingissä.

Lähes satavuotias talo on perusparannuksessa. Työn toteuttavan Peabin projekti-insinööri Petri Polvi on aloittanut päivänsä seitsemältä ja pitänyt jo pari palaveria. Vaikka hän toimii työmaalla, suurin osa työstä tapahtuu tietokoneen ääressä.

– Olemme tänään pohjustaneet sisäisen tuotannonhallintajärjestelmän käyttöönottoa, Polvi kertoo.

Työmaalla vilisee väkeä. Kesäkuussa alkaneella työmaalla on nyt noin 30–40 henkeä aliurakoitsijat mukaan luettuna, ja määrä kaksinkertaistuu, kun talotekniikan asennukset käynnistyvät toden teolla.

Rakennusinsinöörejä työmaalla toimii Polven lisäksi toinen sekä heidän esimiehensä.

Vesi liplattaa kannen alla

Työmaa etenee purkutöiden jälkeen talotekniikan uusimiseen. Sen jälkeen muun muassa rapataan, laatoitetaan ja maalataan pinnat. Yksi suurimmista muutoksista vanhaan halliin on vedenkäsittelyjärjestelmän vaihtaminen kellariin. Keskellä korttelia sijaitseva tontti on ahdas, mutta uimahallin kellarista avataan haalausaukko viereisen tontin suuntaan.

Pientä ja isoa uima-allasta peittää kansi, jonka alla vesi kiertää hiljalleen ilman uimareita.

– Allasta ei saa kuivattaa liian pitkäksi aikaa, koska muuten olemassa olevan laatoituksen taustarakenteet voivat heikentyä. Jos rakenne kuivuu, siinä voi tapahtua laatan tarttuvuutta heikentäviä muutoksia, Polvi selittää.

Saunatiloissa mikään ei ole entisensä. Neljä miestä kulkee käytävällä ohi ja kantaa vanhaa kiuasta jätelavalle.

Laatoitukset säilyvät

Uimahallia ei ole suojeltu, mutta työn tilaaja Helsingin kaupunki suhtautuu siihen kuin suojeltuun rakennukseen. Vanhasta ilmeestä pidetään kiinni, ja vanhoja laatoituksia on tarkoitus säilyttää. Korvattavia laattoja teetetään erikseen korjauksia varten.

Korjausrakentaminen on usein haastavampaa kuin uudisrakennuksen rakentaminen. Vanhaa korjatessa paljastuu rakenteista usein yllätyksiä, joita ei ole tiedetty olevan ja jotka vaativat nopeaa reagointia koko projektiorganisaatiolta.

– Toistaiseksi suuria yllätyksiä ei ole tullut, mutta olemme vasta alkutaipaleella.

Yrjönkadun uimahalli on Suomen vanhin julkinen uimahalli. Se valmistui vuonna 1928. Polven mielestä on hienoa saada korjata rakennushistoriallisesti arvokasta kohdetta, joka on piirtynyt osaksi maan kulttuuria.

– Täällä on kuvattu muun muassa Idols-kilpailua ja Teflon Brothersin musiikkivideo.

Polvi on keskittynyt työurallaan korjausrakentamiseen. Hän itse uskoo alan kasvavan ja kestävän uudisrakentamista paremmin suhdannevaihteluita. Rakennusteollisuuden tuoreimmassa suhdannekatsauksessa ei ennakoitu vielä nopeaa kasvua matavaan rakennusteollisuuteen.

Yrjönkadulla pitäisi olla valmista ensi vuoden marraskuussa. Rakennusinsinööri ei ole koskaan uinut korjattavassa hallissa ja odottaa pääsevänsä halliin remontin jälkeen.

– Ei ole sovittu mitään tilaajan kanssa, mutta pitää nostaa kissa pöydälle, kun ollaan lähempänä projektin loppua.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola