Janne Nieminen päätti sijoittaa tehtaan Siikalatvaan.
Insinööri-lehti talous

Suomen keskipisteeseen nousee tehdas

Markkinat sijaitsevat etelässä, mutta keskelle maata kannatti investoida.

Suomen maantieteellinen keskipiste sijaitsee Siikalatvan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Kunnassa on vajaat 5 500 asukasta. Lähimpään suureen kaupunkiin Ouluun on matkaa 92 kilometriä. Helsinkiin pitää ajaa 515 kilometriä.

Tähän kuntaan nousee Sikla-rakennuskonsernin Siklaelementit-tytäryhtiön uusi elementtitehdas.

– Sijainti Suomen maantieteellisen keskipisteen läheisyydessä ehkä kuvastaa hyvin myös keskeisyyttä, mutta ei se ollut varsinainen peruste sijoittumiselle, konsernijohtaja Janne Nieminen selittää.

Rakennusalan markkinat painottuvat Etelä-Suomeen. Tehdas valmistuu siis kauas kuumimmasta pöhinästä, tosin kätevästi valtakunnan halkovan nelostien varteen.

– Rahtikustannukset pitkän matkan päästä ovat toki kalliimmat kuin sijainti aivan päämarkkinoiden läheisyydessä. Kokonaisuutta arvioiden työvoiman saatavuus, työvoiman sitoutuneisuus ja pääkonttorin läheisyys ajoivat tästä huolimatta tähän päätökseen sijoittua Siikalatvalle.

Alueella riittää insinöörejä

Kriteerinä sijoituspäätökselle olivat muun muassa työvoiman saatavuus, osaaminen ja alan koulutuksen saatavuus alueella. Nämä seikat puolsivat Siikalatvan Rantsilan taajamaa, jonka ympäristössä asuu muun muassa töihin liikeneviä insinöörejä.

Sikla-konserni työllistää nykyään vajaat 200 henkeä, joista noin 80 on insinöörejä, rakennusmestareita, diplomi-insinöörejä tai arkkitehtejä. Kun rakenteilla oleva Rantsilan tehdas valmistuu, töihin tarvitaan arviolta 5–10 insinööriä. Yhteensä uusi tehdas työllistää valmistuessaan noin 50 henkeä.

– Koronavirus vaikuttaa tämän vuoden liikevaihtoon hieman. Sen sijaan ensi vuonna uskomme jo olevamme takaisin kasvun tiellä, Nieminen sanoo.

Lisäksi suuri osa alihankkijoista toimii ennestään alueella. Siklan pääkonttori sijaitsee Limingan Tupoksella eli nelostien varrella Oulun eteläpuolella. Tehtaalle on sieltä lyhyehkö matka.

Tehdas valmistaa komponentteja

Uuden tehtaan rakennustyöt alkoivat juhannuksen alla. Tuotantotiloja tulee noin 4 000 neliömetriä Sikla-konserniin kuuluvan Siklaelementit-yhtiön rakennuskomponenttituotannon tarpeisiin. Tehdashankkeen arvo on noin viisi miljoonaa euroa.

Hallin rakennuttaa kvr-urakkana Siikalatvan kunnan omistama halliyhtiö Tuohisentteri. Rakentamisen valmistelu alkoi ennen juhannusta, ja tavoitteena on saada tehdas täyteen toimintaan ensi vuoden kesäkuussa.

Siklaelementit valmistaa rakennuskomponentteja eli esivalmistettua rakennusosia. Tuotteet menevät pääasiassa oman konsernin tytäryhtiöiden käyttöön, mutta yhtiö palvelee myös ulkoisia asiakkaita.

Sikla on valtakunnallinen rakennusalan ja kiinteistökehityksen konserni, joka on erikoistunut asunto- ja toimitilatuotantoon sekä koulujen, hoiva- ja päiväkotien rakentamiseen.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Sikla