Tobias Simon on kiinnostunut uusiutuvasta energiasta.
Insinööri-lehti politiikka

Pitkän linjan vihreä Vaasasta

Vihreiden Tobias Simon haluaa olla mukana ratkaisemassa ilmastomuutokseen liittyviä asioita.

Ilmastonmuutos, koulutus ja sosiaaliturvan uudistus ovat Vaasan vaalipiiristä olevan kansanedustajaehdokas Tobias Simonin tärkeimmät tavoitteet ensi vaalikaudelle.

– Ilmastonmuutoksen torjunnassa ei ole yhtään aikaa hukata, vaan työhön on käytävä heti, Simon linjaa.

Hänen mielestään laadukas koulutus pitää varmistaa kaikille koulutusasteille: rahoitusta on lisättävä, sillä leikkauksia on tehty selkeästi liikaa.

– Korkeakoulutuksessa on lisättävä myös poikkitieteellisiä opintoja. Ei auta, jos insinööri osaa vain perinteisiä teknisiä aiheita, vaan hän tarvitsee paljon laajempia tietoja.

Simonin mielestä sosiaaliturvan uudistamisessa on oltava mukana perustulo.

Vihreän liiton ehdokas valmistelee vaalikiireiden keskellä opinnäytetyötään Vaasan ammattikorkeakoulussa. Kesän korvalla hän valmistuu energia- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmasta.
Simon on ensi kertaa ehdokkaana eduskuntavaaleissa, mutta on ollut kaksi kertaa kunnallisvaaliehdokkaana, viime kerralla nykyisessä kotikaupungissa Vaasassa. Äänimäärä ei riittänyt valtuustoon, mutta hänet valittiin teknisten liikelaitoksen johtokunnan varajäseneksi.

– Olen käynyt kokouksissa aktiivisesti.

Ympäristöasiat lähellä sydäntä

Simon on kotoisin Saksasta, jossa liittyi vihreään puolueeseen lukioikäisenä 20 vuotta sitten.

– Vihreät on ainoa puolue, jossa ympäristöasiat otetaan tosissaan.

Kymmenkunta vuotta sitten hän tuli Suomeen vaihtoon Erasmus-opiskelijana ja sille tielle jäi. Hän valmistui Joensuun yliopistosta yhteiskuntamaantieteen maisteriksi: puolison ja työn myötä hän kotiutui hyvin. Nopeasti Suomen muuton jälkeen Simon lähti mukaan Vihreän liiton toimintaan.

Kiinnostus uusiutuvaan energiaan ja etenkin kiertotalouteen veivät hänet opiskelemaan insinööriksi. Vaasan vaalipiiristä ei ole aiemmin ole ollut vihreätä kansanedustajaa, joten nyt eduskunnassa on tarvetta ensimmäiselle.

– Uskon että minulla olisi paljon annettavaa eduskunnassa. Siellä tarvitaan insinööritaustaista porukkaa.

Tukea uutta keksiville pienyrityksille

Tobias Simonin mielestä seuraavalla vaalikaudella pitää tukea pienyrityksiä, joissa on töissä paljon insinöörejä kuten Etelä-Pohjanmaalla monessa firmassa on.

– Annetaan insinööreille tilaa keksiä uusia ratkaisuja.

Yritystukien pitää hänen mielestään ohjata elinkeinoelämää päästöttömään suuntaan.

– Jos yritys ei pyri päästöttömiin ratkaisuihin, sille ei pidä antaa tukia. Ja toisinpäin: jos yritys pyrkii tekemään jotain, sitä pitää palkita, Simon painottaa.

Jos Simon ei pääse tällä kertaa eduskuntaan, hän toivoo löytävänsä Vaasan alueelta insinöörin töitä, jotka liittyvät kiertotalouteen.

Teksti: Kirsi Tamminen

Kuva: Tobias Simonin kotialbumi

Katso muita Insinööriliiton jäsenkunnan eduskuntavaaliehdokkaita