Yritykset ovat voivotelleet julkisuudessa työvoimapulaa. Työttömiä työnhakijoita riittäisi, mutta heidän osaamisessaan on puutteita. Työnantaja voi myös ratkaista ongelman kouluttamalla tarvitsemansa osaajat itse.
Okmetic on Suomen ainoa piikiekkojen valmistaja, eikä piikiekkojen valmistusta opeteta missään koulussa.
– Kiekkojen valmistusprosessiin liittyvät asiat opetetaan pitkälti uusille insinööreille itse, kertoo henkilöstöpäällikkö Anu Lehto.
Vantaalainen piikiekkojen valmistaja työllistää 380 työntekijää, joista noin 130 on toimihenkilöitä tai ylempiä toimihenkilöitä. Tänä vuonna haetaan 40 uutta työntekijää, joista muutama on toimihenkilöitä.
Yleisperehdytys tehtäviin annetaan uusille työntekijöille puolen vuoden koeajalla. Varsinaisten työtehtävien oppiminen voi viedä pidempäänkin.
– Meillä on perusteellinen opastus, lupaa ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö, tuotantoinsinööri Juha Martikainen.
Piikide kasvatetaan
Piikiekkojen valmistuksessa on monta vaihetta. Ensin kasvatetaan piikide, josta katkaistaan päät. Ulkokuori hiotaan tasaiseksi haluttuun halkaisijaan, katkaistaan pätkiin ja sahataan kiekoiksi.
Kiekkojen reunat pyöristetään, ja kiekoista läpätään pois sahauksen vauriokerros. Kemiallisen syövytysvaiheen jälkeen kiekot kiillotetaan, pestään, tarkastetaan ja pakataan.
Tuotannon tehtävät ovat vaativia, ja vanhempi insinööri opettaa uutta insinööriä usein kahdesta kolmeen kuukauteen.
– Noin vuoden kokemuksella uusi insinööri pystyy toimimaan suhteellisen itsenäisesti, ja kahdessa hän kykenee kehittämään prosesseja syvällisemmin, arvioi kiekkolinjan prosessipäällikkö Jukka-Pekka Lähteenmäki.
Insinöörejä palkataan
Taloon otetaan töihin muun muassa kemian, fysiikan ja materiaalitekniikan insinöörejä. Tutkinnot ja palkattavien iät vaihtelevat paljon, koska mikään tutkinto ei valmenna tehtäviin suoraan.
– Yrityksen etu on, että henkilöstön kokemustausta on monipuolinen, Lehto arvioi.
Okmetic rakentaa parhaillaan nykyisten toimitilojensa rinnalle yli tuhannen neliön laajennusta ja täydentää olemassa olevaa tuotantokapasiteettiaan. Uuden tuotantolinjan on tarkoitus käynnistyä vuoden 2018 aikana.
Yritys toimittaa räätälöityjä piikiekkoja antureiden sekä erillispuolijohteiden ja analogiapiirien valmistukseen. Anturikiekoista saadaan mems-komponentteja, joita käytetään elektroniikkateollisuuden kasvavilla alueilla, kuten autoteollisuuden ja terveydenhuollon sovelluksissa sekä mobiililaitteissa.
Teksti: Janne Luotola, InsinööriliittoKuvat: Okmetic