Petri Koivula näyttää, kuinka Perjantaipresis-livestriimauksia ohjataan.
Petri Koivula pitää palkka-avoimuutta hyvänä asiana.
Fraktion toimistolla on korona-aikaan hiljaista.
Insinööri-lehti talous

Palkka-avoimuus toimii Fraktiolla

Kaikki ohjelmistoyrityksen työntekijät tietävät toistensa palkat ja pystyvät vaikuttamaan niiden määräytymiseen.

Johtava kehittäjä Petri Koivula kulkee sukkasillaan vastaan Fraktion toimiston ovelle Helsingin Kampissa. Mutkaton olemus sointuu yhteen muun muassa pehmoleluilla somistettuun avokonttoriin. Tässä konttorissa todella ollaan avoimia.

Kaikki työntekijät näkevät yhteisestä Excel-taulukosta, paljonko kukin saa palkkaa ja millainen palkkakehitys on ollut. Mitään matemaattista mallia palkan muodostukseen ei kuitenkaan ole.

– Minun palkassani näkyy 13 vuoden kokemus vastaavista tehtävistä sekä osaamisen jakaminen muille ja tekemisen mahdollistaminen.

Koivula osoittaa kahvipöydän vieressä näkyvää perinteistä elokuvaohjaajan tuolia, johon on kirjattu hänen nimensä. Hän vastaa Perjantaipresiksen eli avoimesti striimattavan asiantuntijaohjelman tuotannosta.

– Presiksen striimaaminen on eräänlaista tiedonjakamista.

Varsinaiset työtehtävät Koivulalla liittyvät verkkosivujen ja mobiilisovelluksien kehitykseen yritysasiakkaille.

Korotusta saa ehdottaa kaverille

Fraktio perustettiin vuonna 2012. Koivula on yksi perustajaosakkaista ja omistajista, jotka lähtivät ohjelmistoyhtiö Sopranolta. Perustajilla oli kokemus, että palkkauksesta oli vaikea saada tietoa, ja he halusivat rakentaa uuden yhtiön alusta alkaen palkkaukseltaan avoimeksi.

– Vaikea nähdä, miten palkka-avoimuus tuotaisiin yritykseen kesken kaiken. Jos löytyy yhteinen tahto, mikä ettei. Sellaisiakin yrityksiä on, joissa halukkaat saavat jakaa palkkatietonsa.

Yrityksessä järjestetään kerran pari vuodessa palkkaviikot, jolloin kukin voi pyytää lisää palkkaa tai ehdottaa meriittikorotusta ansioituneelle kollegalleen.

Koivula ei pidä mallia itse itseään kiihdyttävänä palkkanosturina.

– Yrityksen keskipalkka lienee samoissa lukemissa kuin muillakin, mutta vaihteluväli on pienempi.

Kaikki pääsevät kehittämään työtä

Avoimuus ei rajoitu palkkaan, vaan matalan hierarkian talossa kaikki voivat osallistua työn kehittämiseen.

– Jos joku huomaa, että palkkamallissa olisi kehitettävää, hän voi mennä mukaan palkkakonklaaviin.

Työntekijät saavat vaikuttaa omiin työoloihinsa, kuten etätyöhön. Jos asiakas haluaa, työnantaja toivoo työntekijän tekevän työtään asiakkaan tiloissa. Ketään ei kuitenkaan pakoteta. Omalla toimistollakaan ei tarvitse olla. Se näkyy: koko toimistolla pyörii tiistaiaamupäivänä kaksi muuta työntekijää.

– Tilanne elää koronan kanssa, mutta tavallisesti toimistolla on ollut luontevaa viettää aikaa, kun on pidetty Perjantaipresis.

Työnantajan tarjoamista eduista keskustellaan avoimesti. Tällä hetkellä uusia osaajia haetaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, minkä vuoksi joudutaan miettimään, voidaanko kaikille tarjota samoja etuja asuinpaikasta riippumatta.

Fraktiolla on töissä 45 työntekijää. Heistä 11 on naisia. Avoimessa haussa on ohjelmistokehittäjiä neljällä eri osaamisprofiililla. Taloon halutaan erilaisia ihmisiä.

Halukkaista muodostuu myös hyvinvointikonklaavi, joka on järjestänyt korona-aikana yhteisiä etätilaisuuksia ja lähitapaamisia. Syksy huipentui strategian suunnitteluun Kouvolassa, ja halukkaat saivat jäädä viikonlopuksi kartanoon.

Teksti ja kuva: Janne Luotola