Oiva-sovelluksesta voi saada apua eri-ikäiset ihmiset.
Insinööri-lehti

Oiva auttaa, kun stressi painaa

Kun stressi, unettomuus tai ahdistus painaa mieltä, älypuhelimiin kehitetty Oiva-harjoitusohjelma voi auttaa. Tietoisuustaitoja ja henkistä hyvinvointia parantava Oiva on kehitetty lievittämään stressiä ja parantamaan elämänlaatua.

VTT:n erikoistutkija Pasi Välkkynen kertoo tulleensa Oivan kehitykseen mukaan heti sen alusta lähtien, mutta ideana Oiva oli jo vanhempi. VTT:n tutkijat olivat tehneet jo yli kymmenen vuotta yhteistyötä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen professorin Raimo Lappalaisen ja hänen tutkimusryhmänsä kanssa teknologiapohjaisten interventioiden kehittämiseksi. Yhteisissä tutkimuksissa huomattiin, että ihmiset eivät oikein löytäneet aikaa istua iltaisin tietokoneen ääressä tekemässä mielen hyvinvoinnin harjoituksia. Oiva sai alkunsa, kun tutkijat päättivät yhdessä etsiä keinoja viedä psykologinen interventio tietokoneen ruudulta osaksi ihmisten kiireistä arkea.

Oiva-harjoitusohjelman hyötyjä on tutkittu työikäisten stressaantuneiden henkilöiden keskuudessa ja tulokset ovat olleet myönteiset. Viidentoista työssäkäyvän henkilön ryhmä kokeili Oivaa kevään 2012 aikana kuukauden ajan. He kaikki kokivat elämänlaatunsa parantuneen. Oivasta oli apua esimerkiksi nukahtamisvaikeuksissa, ikävien ajatusten käsittelyssä ja omien arvojen selventämisessä.

– Vaikka Oiva on suunnattu työikäisille aikuisille, sitä voivat hyödyntää myös nuoret ja eläkeikäiset, Välkkynen huomauttaa.

Apuna ongelmien ennaltaehkäisyssä

Välkkysen mukaan Oiva on parhaimmillaan ongelmien ennaltaehkäisyssä. Se opettaa muun muassa käsittelemään omia elämänarvoja ja elämään niiden mukaan sekä olemaan tietoisesti läsnä. Oivan avulla oppii havainnoimaan ajatuksiaan ja hyväksymään elämässä tapahtuvat kielteisetkin asiat. Nämä taidot ovat kuin terveysliikuntaa ja auttavat pitämään ongelmia loitolla.

– Jos ongelma on vakava, on parempi hakeutua kuitenkin yhteyteen ammattilaisen kanssa, Välkkynen opastaa.

Oiva-harjoitusohjelma perustuu hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT), joka on osoittautunut tehokkaaksi työperäisestä stressistä tai masennuksista kärsivien hoidossa. Ohjelma tarjoaa käyttäjälleen neljä harjoituskokonaisuutta.  Niillä opitaan tietoisuustaitoja, ajatusten hyväksyntää, omien arvojen tunnistamista sekä kehontuntemukseen ja rentoutumiseen liittyviä taitoja.

Oiva on ensimmäinen HOT-lähestymistapaan perustuva älypuhelinsovellus ja sen harjoitukset on valikoitu ja muokattu HOT-ohjelmissa käytetyistä harjoituksista siten, että suurin osa niistä kestää vain 2–3 minuuttia. Harjoitukset ovat helposti tehtävissä arjen kiireen keskellä.

Ilmainen sovellus

Sovelluksen saa ladattua Google Play:sta Android-laitteille ja Applen App Storesta iPhonelle ja iPadille. Osoitteessa oivamieli.fi on selaimella käytettävä Oiva-palvelu, joka toimii myös Windows-puhelimilla. Mobiilisovellus on ilmainen, samoin web-palvelu.

Välkkysen mukaan päivittäin olisi hyvä tehdä yhdestä kolmeen ohjelman harjoitusta. 

– Ei siis kannata ahnehtia liikaa kerralla, vaan keskittyä kunnolla yhteen harjoitukseen. Harjoituksia olisi hyvä myös toistaa, jotta sisäistää ne kunnolla, Välkkynen toteaa.

– Oiva ei korvaa eikä sen tarkoitus ole korvata psykologin tarjoamaa apua. Se on tähdätty ennaltaehkäisyyn ja lievien ongelmien käsittelyyn, joihin on vaikea saada ammattilaisapua, ja joihin sitä ei välttämättä vielä tarvitakaan.  Oivan avulla on mahdollista saada ennaltaehkäisyä ja apua suuremmille joukoille, Välkkynen muistuttaa.

Teksti: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto