Nokian pääkonttori Espoossa
Insinööri-lehti talous

Nokia aikoo vähentää 14 000 työntekijää

Suomessa neuvotellaan 450 henkilön irtisanomisesta.

Nokia on tänään esittänyt luottamushenkilöille kutsun muutosneuvotteluihin, jotka alkavat ensi viikon torstaina. Yhtiö pyrkii parantamaan kannattavuuttaan muun muassa irtisanomalla työntekijöitä.

Yhtiö pyrkii 800–1 200 miljoonan euron kustannussäästöihin vuoden 2026 loppuun mennessä. Yhtiössä työskentelee nyt noin 86 000 työntekijää. Siten 14 000 työntekijän irtisanominen olisi noin 16 prosentin vähennys nykyisestä.

Yhtiö ei ole tarkentanut lukuja vuositasolla.

– Markkinatilanne on globaalisti erittäin haastava tällä hetkellä, ja jonkin sortin uudelleenjärjestelyt ovat välttämättömiä, yhtiön ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Lasse Laurikainen ymmärtää.

Oulun-tehdas säästyy vähennyksiltä

Suomessa vähennystarve on 450 henkilötyövuotta. Noin 95 prosenttia Suomessa työskentelevistä nokialaisista on ylempiä toimihenkilöitä. Vähennyksiä ei suunnitella Oulun-tehtaalle.

– Nyt viisaus punnitaan, että irtisanomiset tehdään oikein ja oikeasuhtaisesti, Laurikainen sanoo.

Muutosneuvottelujen päättymispäivää ei ole määrätty, vaan neuvottelut kestävät tarvittavan pitkään. Laurikainen ei usko, että neuvottelemalla voidaan vaikuttaa irtisanomisten määrään. Luottamushenkilöt valvovat, että vähennyksiin on lainmukaiset perusteet ja että vähennykset kohdistetaan ja toteutetaan oikein.

– Eihän muutosneuvottelukutsun saaminen ole koskaan mukavaa. Vähennystarpeen määrä yllätti, ja toivotaan, että nyt ilmoitettu luku oli siinä koko säästöohjelman osalta.

Liikevoitto laski

Tänäään julkaistussa vuoden kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessa liikevaihto laski 15 prosenttia edellisvuodesta. Vertailukelpoinen liikevoittomarginaali laski edellisvuodesta 2,0 prosenttiyksikköä 8,5 prosenttiin.

Yhtiö uskoo yhä tavoitteeseensa vähintään 14 prosentin vertailukelpoisesta liikevoittomarginaalista vuoteen 2026 mennessä.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark ilmoittaa tiedotteessa irtisanomisten lisäksi kahdesta muusta toimenpiteestä yhtiön aseman vahvistamiseksi. Yhtiö tekee liiketoimintaryhmistä entistä itsenäisempiä ja liittää myynnin osaksi liiketoimintaryhmiä.

Lundmark uskoo, että pilvilaskenta ja tekoäly tuovat yhtiölle isoja mahdollisuuksia. Markkinakäänteen aikataulusta ei ole kuitenkaan varmuutta, ja sillä perustellaan ilmoitettuja toimia.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Jarmo Piironen