Jussila ja Kalliojärvi kertovat, että NEXBTL:n valmistus alkoi kesäkuussa 2007.
Marko Jussila arvostaa hyvää perehdytystä sekä tiimityöskentelyä.
Porvoon jalostamolla työskentelee noin tuhat henkilöä.
Insinööri-lehti

Nesteellä ura urkenee kesätyön kautta

Öljynjalostaja Neste tarjoaa kesätöitä noin kolmellesadalle eri koulutusalojen opiskelijalle. Hakuaika on parhaillaan käynnissä.

Edellisvuosien tapaan Neste palkkaa opiskelijoita kesätöihin Porvoon ja Naantalin jalostamoille sekä Espoon pääkonttorille. Nesteen Porvoon jalostamolla ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehenä toimiva Risto Kalliojärvi kertoo, että noin reilut puolet kesäharjoittelijoista palkataan kunnossapitoon, tuotantoon, tutkimukseen ja suunnitteluun liittyviin tehtäviin.

– Jos kesäharjoittelu Nesteellä kiinnostaa, hakemuksen tekoon kannattaa tarttua ripeästi, sillä hakuaikaa on helmikuun loppuun asti, Kalliojärvi opastaa.

Kesäharjoittelijoiksi palkattavat ovat pääosin ammattiopisto-, insinööri- ja diplomi-insinööriopiskelijoita. Kesätöitä tarjotaan tekniikan opiskelijoiden lisäksi jossain määrin myös muiden koulutusalojen opiskelijoille. 

Hyvä hakemus ja kokemus painavat

Kalliojärvi kertoo, että Nesteelle tulee vuosittain runsaasti hyviä kesätyöhakemuksia. Hyvin kirjoitettu ja selkeä hakemus sekä aikaisempi työkokemus painavat harjoittelupaikkoja jaettaessa. Runsaasta hakijamäärästä huolimatta Kalliojärvi kannustaa insinööriopiskelijoita hakemaan Nesteelle kesätöihin, koska yhtiö tarjoaa monipuolisia ja ammatillisesti kehittäviä töitä. 

– Aikaisempina vuosina kesäharjoittelijoilta saatu palaute on ollut kiitettävää. Opiskelijat arvostavat yhtiön tarjoamia mielenkiintoisia ja haasteellisia työtehtäviä.

Oikea asenne auttaa

Kalliojärvi muistuttaa, että kesätyö kannattaa hoitaa mallikkaasti. Hyvin tehty työ kantaa opiskelijaa pitkälle.

– Kun opiskelija omaa oikean asenteen ja työtehtävät hoituvat hyvin, seuraavana kesänä hänet palkataan Nesteelle mitä suuremmalla todennäköisyydellä.

– Monet kesäharjoittelussa kunnostautuneet insinööriopiskelijat pääsevät myös tekemään opinnäytetyönsä Nesteelle ja saavat jalkansa tukevasti ovenrakoon, Kalliojärvi sanoo. 

Yhteiskuljetuksella töihin

Opiskelijalle töihin kulkeminen Porvoon jalostamolle ei kaadu ainakaan kuljetuksen puutteeseen. Nesteen työntekijöiden, myös kesäharjoittelijoiden, on mahdollisuus käyttää yhtiön järjestämää maksutonta bussikuljetusta, joka kulkee Kilpilahdesta Helsingin ja Porvoon suuntiin.

Kalliojärvi kertoo itsekin hyödyntävänsä päivittäin yhteistä bussikuljetusta.

Kesätyön kautta taloon

Kalliojärvi on itsekin tullut yhtiön palvelukseen kesätöiden kautta. Ensimmäinen kesätyöpaikka Nesteeltä irtosi automaatioasentajaksi valmistuneelle Kalliojärvelle vuonna 1985. Tietotekniikan insinööriksi valmistumisen jälkeen Kalliojärvi on työskennellyt yli 25 vuoden ajan lukuisissa eri insinööritehtävissä Nesteen ja Kilpilahden muiden yritysten palveluksessa. Mielenkiintoisiin työtehtäviin hän on joko itse hakeutunut tai häntä on pyydetty.

Kalliojärvi työskentelee nyt turvallisuusinsinöörinä Porvoon jalostamolla. Kesästä 2010 lähtien hän on toiminut myös ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehenä.

Harjoittelupaikka Nesteeltä

Nesteen Porvoon jalostamolla viime syksynä harjoittelijana aloittanut Marko Jussila kertoo oppineensa lyhyessä ajassa paljon uutta öljyn jalostuksesta ja uusiutuvista tuotteista. Suomen Mentoreiden kautta harjoittelupaikan Nesteeltä saanut Jussila on valmistunut Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta energiatekniikan insinööriksi.

Jussila työskentelee käyttöinsinöörin tehtävissä tuotantolinja kolmella, jossa valmistetaan syöttöaineita muille tuotantolinjoille, bensiinikomponenttejä sekä uusiutuvaa NEXBTL-dieseliä, joka tunnetaan myös toisen sukupolven biodieselinä.

Tiimityötä tuotantolinjalla

Jussila kiittelee perusteellista työhön perehdyttämistä, joka toki jatkuu edelleen.

– Vaikka omaan energiatekniikan insinöörin tutkinnon, minulle tuli yllätyksenä jalostamon laitteiden suuri fyysinen koko sekä kaikki se erityisosaaminen, mitä tuotannossa vaaditaan.

Jussila kertoo, että tuotantolinjalla töitä tehdään tiimissä, eikä asioita tarvitse yksin pohtia ja ratkaista.

– Työt ovat olleet monipuolisia eikä samanlaisia päiviä ole vielä ollut.

Teksti ja kuvat: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto