Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Henri Meriläinen odottaa innolla Crowdsorsa-sovellukseen ilmestyviä tehtäviä. Kainuun alueelle on odotettavissa sovelluksen tehtäviin muun muassa vieraslajikasvien torjuntaa.
– Lupiinit ovat alkaneet jo kukkia ja pian siementävät. Leikattavaa siis riittää, Meriläinen intoilee.
Tänä kesänä hän on ehtinyt jo kuvata Sotkamon tierumpujen kuntoa. Parin päivän keikasta tuli bruttona 400 euroa.
Viime kesänä Kajaanissa asuva Meriläinen ansaitsi 3 000 euroa bruttona älypuhelinsovelluksen kautta saamillaan torjuntatöillä sekä pyörä- ja autoteiden kuntokartoituksilla.
Crowdsorsa on joukkoistustyökalu, johon muun muassa Kajaanin kaupunki on merkinnyt alueen, josta hävitettäviä vieraslajeja saa torjua. Kun joku niittää ne ja kuvaa työn tulokset sovellukseen, hän saa sovelluksen kautta palkkion.
Tienesti sopii opiskelijalle
Meriläinen on monimuoto-opiskelija ja suorittaa itsenäisiä kursseja myös kesällä. Perheellisenä hän myös mielellään tekee sivutoimisesti työtä kesän aikana.
– Tämä on myös perheen yhteistä tekemistä. Viime kesänä lähdimme pienelle ajelulle Paltamoon. Otimme lapsille sakset mukaan, jotta hekin pääsivät osallistumaan lupiinien torjuntaan.
Meriläisen mielestä Crowdsorsa voi kannustaa suomalaisia liikkumaan. Sillä on merkitystä, koska liikkumattomuus aiheuttaa terveyshaittoja.
– Mikäs sen parempi kuin että saa liikkua ja saa siitä vielä rahaa!
Konenäkö tunnistaa kunnon
Joukkoistussovelluksella on teetetty Suomessa erilaisia tehtäviä. Sovelluksella kaupungit ovat keränneet tietoa muun muassa puistonpenkkien kunnosta ja kaivonkansien tyypistä.
Kumpikin käyttötarkoitus on Meriläiselle tuttu, sillä hän osallistui tekoälyopintoihin liittyvässä projektissa neuroverkkomallin kehittämiseen.
– Ihan näppärästi se saatiin toimimaan. Pääsääntöisesti se tunnisti hyvä- ja huonokuntoiset puistonpenkit, mutta rajatapauksissa oli vaikea tunnistaa oikeaa luokkaa.
Meriläinen huomauttaa, että toimeksiantoon liitetyssä ihmisen tekemässä luokituksessa saattoi olla virheitä, joten jonkinlaista epätarkkuutta tuloksissa oli odotettavissa.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Henri Meriläisen kotialbumi