Alfa Lavalilla on toimipisteitä useissa paikoissa, kuten Ruotsin Rönnebyssä.
Insinööri-lehti talous

Neles-kauppa uhkuu maaotteluhenkeä

Professori pitää Alfa Lavalin ja Valmetin taistelua Neleksen omistuksesta tarpeettomana Ruotsi–Suomi-kamppailuna.

Ruotsalainen lämpö-, erotus- ja virtaustekniikan yritys Alfa Laval esitti kesällä ostotarjouksen kotimaisesta virtaustekniikan yrityksestä Neleksestä. Tarjous herätti huolta, että korkea teknologinen osaaminen valuu naapurimaahan.

Valmet ryhtyi ostamaan Neleksen osakkeita pitääkseen omistuksen kotimaassa. Valmetilla on nyt neljänneksen osuus, ja Alfa Lavalin osuus on toistaiseksi alle kymmenen prosenttia. Alfa Lavalin tarjous Neleksen omistajille päättyy tänään. Kauppa saattaa siis vielä raueta.

Taloustieteilijän näkökulmasta huoli omistuksen liukumisesta naapuriin on aiheeton.

– Siinä on selvästi maaotteluhenkeä. Täällä tunnetaan ylpeyttä suomalaisesta teknologiayhtiöstä, jota ei haluttaisi myydä ruotsalaislähtöiseen yritykseen, sanoo Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.

Professori varoittaa sotkemasta bisneslogiikkaa ja tunteita toisiinsa. Riskinä on, että yrityksestä maksetaan liikaa. Se kostautuu myöhemmin.

– Miksi Valmet heräsi Neleksen ostamiseen vasta nyt? Toivon, että se hinta, jonka se on osakkeista maksanut, osoittautuu järkeväksi ratkaisuksi.

Ostaja panostaa kasvuun

Puttonen pitää yrityskauppoja normaalina talouden dynamiikkana. Lähtökohtaisesti kauppa on aina hyvä tapahtuma sekä ostajalle että ostettavalle yritykselle.

– Jos yritys on valmis maksamaan preemion markkinahinnan päälle, ei se tee sitä ajaakseen yrityksen toiminnan alas. Sen sijaan se osoittaa, että ostaja uskoo siihen, että jengi osaa asiansa ja siitä kannattaa pitää huolta.

Omistuksen kansallisuudella ei Puttosen mukaan ole isoa merkitystä. Yhtä lailla ulkomaisesta omistuksesta voi koitua hyötyä kotimaiselle yritykselle. Ulkomainen pääoma tai jakeluverkosto voi laajentaa yrityksen toimintaa Suomessa.

– Jos Suomi on houkutteleva toimintaympäristö, ostajan kannattaa pitää toimintoja Suomessa. Jos osaavaa työvoimaa on riittävästi, toimintaa kannattaa jopa laajentaa.

Puttonen ei lähde paheksumaan kauppoja ulkomaille. Talous on globaalia puolin ja toisin.

– Kun Kone käy ostamassa eri puolilta maailmaa huoltoyhtiöitä, me katsomme, että tämä on hienoa ja näin pitää tapahtua. Sitten, jos joku tulee Suomesta ostamaan yrityksiä, me katsomme, että menetämme siinä jotakin.

Työpaikat pysyvät Suomessa

Kaupat herättävät toisinaan huolta työpaikkojen pysyvyydestä. Vaikutukset eivät riipu kuitenkaan ostajan kansallisuudesta vaan syistä, joista kaupat tehdään.

Jos ostaja tähtää kasvuun, se tuo Puttosen mukaan todennäköisesti lisää työmahdollisuuksia. Sen sijaan synergiaetuihin eli säästöihin pyrkivä yrityskauppa tarkoittaa luultavasti henkilöstövähennyksiä.

Neles-kauppa vaikuttaa Puttosen arviolta ennemmin kasvuun kuin säästöihin pyrkivältä kaupalta. Alfa Laval on korostanut, että Neles täydentää yrityksen osaamista eli se saanee jatkaa itsenäisenä osana yritystä. Neles hyötyy Alfa Lavalin mukaan yrityksen laajemmasta verkostosta ja alustasta.

– Ajattelen tietysti sinivalkoisin silmin, mutta tässä pitäisi nähdä sen yli. Kaupan ensisijaisen ajurin pitää olla bisnes.

Alfa Lavalilla on 42 tuotantolaitosta ja 17 500 työntekijää maailmalla. Suurin osa toimii Ruotsissa, Tanskassa, Intiassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Pääkonttori on Lundissa Ruotsissa.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Kigsz / CC 4.0