Leikkauspotilaille kehitetty Emfit 247 -laite voi säästää ihmishenkiä ja rahaa.
Jouni Mitjonen on ollut mukana useassa terveysteknologian patentissa.
Insinööri-lehti tekniikka

Mittari säästää ihmishenkiä

Terveysanturit varoittavat hädän hetkellä ja aikaistavat tarvittavaa hoitoa.

Jyväskylästä levitetään eurooppalaisiin Nightingale-konsortion yliopistosairaaloihin Emfit 247 -nimistä laitetta. Terveysteknologiayhtiö Emfit on kehittänyt hieman urheilukellon sykevyötä muistuttavan laitteen, joka seuraa potilaan elintoimintoja.

– Nyt se näyttää melko mukavalta. Se on tulitikkuaskin kokoinen, kuvailee tuotekehittäjä Jouni Mitjonen.

Ulkonäöstään huolimatta noin 50 gramman painoinen laite on sykevyötä monimutkaisempi. Rintaan joustavalla vyöllä kiinnitettävä anturi seuraa potilaan sykettä, hengitystä, happisaturaatiota, liikettä, asentoa, ihon lämpötilaa ja systolista verenpainetta. Pilvessä toimiva ohjelm6isto analysoi jatkuvasti potilaan vointia.

Seuranta havaitsee signaalit, jotka ennakoivat terveydentilan heikkenemistä. Monianturi nopeuttaa leikkausten jälkeisten vakavien komplikaatioiden, kuten infektioiden ja sisäisten verenvuotojen, havaitsemista ja hoitoa.

Ohjelmisto havaitsee merkit

Emfit on kehittänyt terveydenhoidon laitteita 1990-luvun alusta lähtien. Ensimmäiset anturit havaitsivat, jos potilaat poistuvat vuoteestaan. Tuotevalikoima on sittemmin kasvanut.

– Epilepsiakohtaushälytin on pelastanut ihmishenkiä. Se on pian jo kaksikymmentä vuotta vanha keksintö, ja siitä on ehtinyt tulla hyvää palautetta, Mitjonen kertoo.

Hälytin tunnistaa epilepsiakohtauksen ja ilmoittaa siitä eteenpäin. Näin hoitohenkilökunta tai omainen pääsee auttamaan välittömästi kohtauksen tultua.

Vasta kehitetyn monianturin avulla sairaalat säästävät ihmishenkien lisäksi rahaa. Mittalaitteen ansiosta potilaat voidaan ehkä päästää kotiin nykyistä aikaisemmin, sillä heidän tilaa voidaan seurata etänä. Suurin säästö syntyy siitä, että potilaan tilan hiipuminen voidaan havaitaan tavallista aikaisemmin.

Tulokset herättävät ylpeyttä

Mitjonen on ehtinyt työskennellä Emfitillä lähes parikymmentä vuotta. Ammattitaito pysyy huipulla, sillä kehitystehtävät ovat vaatineet paljon perehtymistä sekä tekniikkaan että terveydenhuoltoon.

– Minun on pitänyt perehtyä muun muassa siihen, miten happisaturaatiota tai ekg:tä mitataan.

Mitjonen pitää suurimpana saavutuksenaan Emfitin monianturia, jonka elektroniikan skema eli piirikaavio ja piirilevysuunnittelu on pitkälti hänen kädenjälkeään. Hän on ollut keksijänä mukana useassa yrityksen patentissa, ja kaksi on parhaillaan haussa.

– Viimeisin projekti on ollut ehdottomasti suurin ja haastavin tähänastisista. Siitä olin ylpeä, kun olin tehnyt monta kuukautta töitä ja huomasin, että oman käden tuotos toimi yllättävän hyvin.

Jyväskyläläinen Emfit on vielä pieni yritys. Työntekijöitä on parikymmentä, joista kaksi kehittää elektroniikkaa ja kuusi ohjelmistoa.

Emfit 247 rekisteröidään terveydenhuollon laitteeksi arvion mukaan loppuvuonna 2020. Kuluttajaversiona laite tulee markkinoille ensi alkuvuodesta.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Pekka Penttinen /Emfit