Insinööri-lehti työelämä

Lomaltapaluun vaikeus voi yllättää

Arkirytmiin sopeutuminen voi kesäloman jälkeen tuntua ylitsepääsemättömältä. Siinä missä useimmat sopeutuvat työelämään viikossa, toiset tarvitsevat pidemmän ajan.

– Meidän kehomme tai mielemme ei vaihda moodista toiseen yhtäkkiä. Muutos ottaa aikansa, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen.

Hän uskoo, että ääritapauksissa lomaltapaluu voi aiheuttaa luopumisen tunnetta, mutta surutyöhön ei ole tarvetta.

– Elämässä on erilaisia vaiheita muutenkin.

Loma onkin yhtä työleiriä

Toisilla loma voi mennä työleirillä kesämökillä tai sukulaisissa. Puttosen mukaan tunne loman rasittavuudesta riippuu sitä, kuinka paljon on itse voinut vaikuttaa sen sisältöön ja aikatauluihin.

– Loma rentouttaa, jos olet itse saanut päättää, miten sen vietät. Kannattaa pohtia, mitä oikeastaan itse lomaltaan haluaa, Puttonen muistuttaa.

Fyysinen tekeminen voi olla hyväksi etenkin istumatyötä tekeville. Lepo ja kevyt puuhastelu auttavat fyysisen työn tekijöitä palautumaan.

Vaikka vuorokausirytmi voi lomaillessa muuttua, tasapaino elämäntavoissa kannattaa Puttosen mukaan säilyttää.

– Sen verran on hyvä tarkkailla itseään, ettei jatkuva suorittaminen jää päälle loman ajaksi, Puttonen sanoo.

Työ uuteen tarkasteluun

Lomalta palattaessa työpaikalla voi olla henkilöstövajausta muiden vielä lomaillessa. Työ alkaakin kiireellä ja stressillä.

Stressaavuuden tunne voi johtua siitä, että lomalla työssä käytettävät tiedot ovat painuneet taka-alalle ja työntekijä joutuu kaivamaan tietoja muistilokeroistaan. Puttosen mukaan se on normaalia aivojen toimintaa ja myös todiste loman onnistumisesta: työasiat ovat jääneet pois aktiivisesta ajattelusta.

Lomaltapaluu voi aiheuttaa myös ahdistusta ja stressioireita, kuten unettomuutta, ruokahaluttomuutta ja alakuloa. Oireiden taustalla voi olla ylikuormittuneisuutta pidemmältä aikaväliltä, piilevää masennusta tai työyhteisön ongelmia.

– Jos tunne jatkuu viikkotolkulla, kannattaa miettiä, johtuuko se osaamisen puutteesta, terveydentilasta tai jaksamisesta, Puttonen neuvoo.

– Lomaltapaluu on myös hyvä hetki pohtia, voiko työssä tehdä asioita fiksummin, olisiko hyvä hankkia uutta osaamista tai suunnata työuraansa toisella tavalla.

Terveystalon asiantuntija kehottaa yrityksen nettisivuilla työntekijää ottamaan yhteyttä työterveyshuoltoon, jos työrytmi tai jaksaminen ei ole vielä kahden viikonkaan päästä löytynyt.

Teksti: Tiina Tenkanen /UP