Juho Hildén suunnittelee tuotantoa OAC:llä.
Insinööri-lehti tekniikka

Liukulumikenkä ottaa mallia alkuperäiskansoilta

Karvapohjasuksien valmistus vaatii jatkuvaa tuotekehitystä ja laaduntarkkailua.

Kangasalla toimiva OAC valmistaa urheiluvälineitä omalla brändillä ja muita tuotteita sopimusasiakkaille. Kaikkea valmistusta yhdistävät komposiittimateriaalit ja viimeistelty jälki.

Tuotannon suunnittelija Juho Hildén ylläpitää ja kehittää tuotantoa osana nelihenkistä tuotekehitystiimiä. Tiimi kehittää itse osan avustavista tuotantolaitteista.

– Olemme tehneet itse muun muassa hydraulisen ulosvetäjän. Rtm-prosessissa komposiittituotteet valmistetaan muotissa. Jos tuotteen sisällä on onkaloita, muotin sisällä käytetään keernoja eli sisämuotteja, jotka pitää vetää välistä pois.

Hildénin työhön kuuluu lisäksi robottien liikeratojen määrittämistä, 3d-mallintamista ja -tulostamista.

– Kaikista hauskinta tekemistä on ideointi muiden suunnittelijoiden kanssa, vaikka eihän se varsinaista tekemistä ole vaan kahvin juomista ja puhumista, hän hymähtää.

Välineet kehittyvät

Yritys valmistaa ja tuo maahan välineitä ja varusteita retkeilijöille, retkiluistelijoille, kiipeilijöille, polkujuoksijoille ja laskijoille. Tunnetuin Kangasalla valmistettavista tuotteista on liukulumikengät eli eräänlaiset leveät ja lyhyet pitokarvasukset. Niillä pystyy hiihtämään kumpuilevassa maastossa erilaisissa ​​lumiolosuhteissa niin ala- kuin ylämäkeen.

– Muinaisessa Suomessa ja Siperiassa on ollut pitokarvaa suksen pohjassa, ja edelleen alkuperäiskansat käyttävät sitä. Idea ei siis ole uusi, mutta yrityksen perustajat ovat kehittäneet sitä nykytekniikalla.

Hildén viittaa kehitystyön aloittaneeseen Antti-Jussi Tiitolaan, joka oli mukana kehittämässä OAC:n komposiittituotannon alkuvaiheita hevostallin takahuoneessa. Suksien kehityksessä hän on ollut ”kummisetänä”. Tiitola oli yksi OAC:n perustajista vuonna 2008.

Hildén itse kokeili liukulumikenkiä ensimmäisen kerran vasta tullessaan tehtaalle töihin puolitoista vuotta sitten.

– Se oli juuri sellaista, mitä olisin ennenkin kaivannut. Pääsin talvella käyttämään jokamiehenoikeutta eli pois hoidetuilta laduilta metsään.

Liukulumikenkien tärkeimmät markkina-alueet ovat Pohjoismaat ja Pohjois-Amerikka.

Kauppa kasvaa nopeasti

Kauppa käy hyvin, ja liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 60 prosenttia. Viime syksynä valmistui kasvun tueksi uusi tehdas, ja työntekijämäärä on kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa 50:een.

Tuotekehitys käy koko ajan, mutta tulevia asioita ei voi kertoa etukäteen. Uusin julkaistu tuote on paranneltu side lastensukseen. Yrityksen oma logo näkyy liukulumikenkien lisäksi retkiluistimissa. Muissa tavaroissa näkyvät asiakkaan logot.

Asiakasyrityksille OAC valmistaa välineitä hiili- tai lasikuidusta ja epoksihartseista. Valikoimaan kuuluu myös ballistisia materiaaleja, luonnonkuituja, biohartseja ja kierrätysmateriaaleja.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Susanna Takamaa /OAC