Insinööriliitto oli eduskunnassa kuultavana.
Insinööri-lehti

Liitto ehdottaa parannuksia sopimiseen

Insinööriliitto nosti eduskunnassa esiin paikallisen sopimisen uudistamisen ongelmia.

Työehdot todennäköisesti heikkenevät, jos hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta tulee voimaan. Insinööriliiton lakimies Satu Tähkäpää kritisoi viime viikolla antamassaan lausunnossaan hallituksen esitystä paikallisen sopimisen laajentamisesta.

Insinööriliitto haluaa, että paikallisessa sopimisessa henkilöstöä edustaa luottamushenkilö.

Järjestäytyneillä työntekijöillä on oikeus valita itselleen luottamushenkilön myös niin sanotuissa villeissä yrityksissä eli yrityksissä, jotka eivät ole järjestäytyneet työnantajaliittoon.

Tähkäpää vetoaa korkeimman oikeuden vuonna 2022 tekemään päätökseen, jossa se tuomitsi työnantajan edustajille sakkoja, kun he olivat lakkauttaneet järjestäytymättömässä yrityksesä luottamusmiehen tehtävän.

– Luottamushenkilöt saavat liitoilta koulutusta ja tukea, jolloin he pystyvät neuvottelemana paremmin työehdoista, Tähkäpää perustelee.

Villit haluavat vapauden

Maan hallitus haluaa lainsäädännöllä sivuuttaa työehtosopimuksen määräykset paikallisten sopimusten osapuolista ja rajoittaa sopimusosapuolten sopimusvapautta merkittävästi.

– Sopimusvapauden rajoitusta perustellaan vain villien yritysten taloudellisen aseman turvaamisella, Tähkäpää toteaa.

Hallitus haluaa tarjota siis villeille yrityksille samat työnantajan kannalta edulliset mahdollisuudet kuin järjestäytyneille yrityksille.

Villissä yrityksessä luottamusvaltuutettu voisi esityksen mukaan tehdä työehtosopimukseen perustuvia työehtoja heikentäviä paikallisia sopimuksia, jos luottamushenkilöä ei ole valittu. Luottamusvaltuutetun valintaa ei kuitenkaan valvota, ja paikallinen sopimus siirretään työehtosopimusosapuolten toimintamahdollisuuksien ja valvonnan ulkopuolelle.

Jos hallituksen suunnitelmat menevät sellaisenaan läpi, työnantajien kannuste järjestäytyä pienenee. Tämä uhkaisi Tähkäpään mukaan työehtosopimusten yleissitovuutta, ja lopulta työehdot heikkenisivät.

Tulkintaetuoikeus turvaisi työntekijöitä

Käsittelyssä oli myös lakialoite työntekijöiden edustajan tulkintaetuoikeudesta. Liitto kannattaa aloitetta, koska se suojaa heikompaa osapuolta. Aloite on liiton mielestä välttämätön, jos paikallista sopimista laajennetaan järjestäytymättömään kenttään.

Tällä hetkellä erimielisyyksissä työnantajalla on tulkintaetuoikeus.

Aloitteen mukainen lainsäädäntö lisäisi hallitusohjelmassa tavoiteltua paikallista sopimista. Myös työntekijät voivat rohkaistua solmimaan paikallisia sopimuksia, kun heidän asemansa on turvattu epäselvissä tilanteissa.

Hallituksen lakihanke on edennyt vastustuksesta huolimatta. Insinööri-lehti kertoi keväällä Insinööriliiton asiantuntijalausunnoista aiheesta.

Teksti ja kuva: Janne Luotola