Ari Inkerö liikkuu mielellään ulkona työtehtävissä.
Glass Resortilla on 24 igluhuoneistoa.
Palju pysyy aina 38-asteisena.
Huoneiston olohuoneessa on katto korkealla.
Makuuparven sängystä voi katsoa katon läpi revontulia.
Insinööri-lehti tekniikka

Lasi-iglu kutsuu Lappiin

Insinööri huolehtii, että matkailija saa lämpimän kylvyn paljussa ja ikkunat pysyvät sulina revontulia varten.

Joulupukin pajakylän liepeillä seisoo tusinan verran Glass Resortin puurakenteisia igluja. Maa ja iglujen viistot seinät ovat lokakuun lopussa lumen peitossa, mutta peitteen puhkaisevat valtavat, lattiasta kattoon yltävät ikkunat. Tänne turistit tulevat rentoutumaan ja ihmettelemään Lapin luontoa.

– Tuntuuhan se etuoikeutetulta, että saa tehdä töitä paikassa, josta muut maksavat päästäkseen sinne, tuumii huoltopäällikkö Ari Inkerö.

Hän on tehnyt iltapäivään mennessä jo paljon: siirtänyt lankkupinoja koneella rakennustyömaalla, aukaissut vessanpöntön, korjannnut pyöräkoneen sekä tehnyt talvisäädöt boilereihin, ilmanvaihtoon ja lattialämmitykseen.

Inkerö pitää huolen, että tekniikka toimii ja matkailijoilla on parhaat mahdolliset olot. Tämä pitää sisällään lasien sulatusjärjestelmän toiminnan, minkä ansiosta taivas näkyy kirkkaana katon läpi. Yhteen asiaan hän ei voi kuitenkaan vaikuttaa – revontulien ilmestymiseen.

– Jotkut matkailijat harmittelevat, etteivät nähneet revontulia. Heidän puolestaan tulee silloin paha mieli, mutta monet ovat tulleet sitten uudestaan.

Revontulia Inkerö näkee itsekin harvoin, sillä yleensä ne loimottavat vasta myöhään illalla, työpäivän päätyttyä. Sydäntalvella ne saattavat alkaa ennen kotiin lähtöä.

Mukavuudet erottavat muista

Arcticen omistaman Glass Resortin lasi-iglut ovat ainutlaatuisia maailmassa. Ne on suunnitellut ja valmistanut Honkatalot tilaustyönä. Muista revontuli-igluista poiketen nämä iglut ovat paritaloja ja sisältävät loma-asunnon mukavuudet.

Iglun kummassakin huoneistossa on pinta-alaa 45 neliömetriä. Niissä on keittiö, olohuone, makuuparvi ja sauna sekä pihalla oma palju.

– Jo pelkkä iglun muoto asettaa haasteita suunnitteluun, koska suoria seiniä ei juuri ole. Rakenteesta tulee saada täysin liikkumaton, koska yksi seinä ja katto on lasia, Inkerö kuvailee.

Iglut ja paljujen vesi pysyvät lämpimänä vihreällä sähköllä. Huoneistoissa on ilmalämpöpumput. Päärakennus ja paljuihin vaihdettava vesi lämmitetään maalämmöllä.

– Yrityksemme tarjoaa luksusmajoitusta, jossa puitteet ja työn jäljen on oltava kunnossa.

Inkerö paljastaa, että paljun lämpimänä pitämiseen tarvittava sähkö maksaa noin euron päivässä.

Työtehtävät vaihtelevat vuodenajan mukaan

Inkerö on tehnyt hommia Arcticelle vuodesta 2006 lähtien. Arcticen omistaja Petri Palkinen oli Inkerön liikunnanopettaja yläasteella ja lukiossa. Uransa aikana Inkerö on ehtinyt tehdä yrittäjälle erilaisia hommia: lumirakentamista, lipunmyyntiä ja ulkoalueiden hoitoa. Kokoaikaisesti Inkerö on tehnyt töitä yritykselle vuodesta 2017 lähtien.

Nykyisin hän organisoi työtehtäviä, työskentelee yrityksen toisessa kohteessa, joka on vielä rakennusvaiheessa ja asioi yhteistyökumppaneiden kanssa. Hallinnollisten tehtävien lisäksi on pidettävä huolta lomakiinteistöstä. Siihen kuuluvat lumityöt, huoneistojen lämmityksen ohjaaminen ja korjaukset huoneistoihin sekä paljuihin.

Kahdesti vuodessa pitää suorittaa kausihuolto, jossa huolletaan ilmanvaihtolaitteistot ja suunnitellaan ja toteutetaan tarvittavat kunnostustyöt.

– Onneksi työpäivinä saa olla myös ulkona. En jaksaisi istua toimistossa aamusta iltaan.

Samaan aikaan Inkerö opiskelee ensimmäistä vuotta rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi Lapin ammattikorkeakoulussa. Hän suorittaa monimuoto-opintoja eli tekee töitä päivisin ja opiskelee iltaisin. Hänellä on aiemmista kesätöistä maanrakennuksen ammattitutkinto.

Matkailu elpyy vähitellen

Inkerön työtehtävistä nykyään noin 20 prosenttia on insinöörin tehtäviä, mutta valmistuttuaan insinööriksi Inkerö toivoo, että voisi keskittyä enemmän rakentamisen johtamiseen ja työajasta suurin osa kuluisi insinöörin hommiin.

Usko matkailualan elpymisestä koronapandemiasta on kova. Ensimmäisenä koronakesänä 2020 Glass Resort suljettiin väliaikaisesti, mutta sen jälkeen yritys on toiminut yhtäjaksoisesti koronasuluista huolimatta.

Matkailu Aasiasta on yhä pysähdyksissä. Silti tänään vain yksi 24 huoneistosta on vapaana.

– Etenkin Keski-Euroopan matkailu on vilkastunut, jonka ansiosta varauskalenteri näyttää jo kohtuullisen hyvältä.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola