Tech Art -hanke tukee useita kokeiluja, jotka digitalisoivat kulttuuria.
Insinööri-lehti vapaalla

Kulttuuripääkaupunki Oulu yhdistää taiteen ja tekniikan

Informaatioteknologia tuottaa ainutkertaisia elämyksiä ja tuo tapahtumien pariin myös liikuntarajoitteiset.

Oulun kaupunki julistettiin tänään Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Juhlavuoden ohjelmasta paistaa teknologiakaupungin mahdollisuudet toteuttaa ja jakaa uusilla tavoilla kulttuurisisältöjä.

– Kulttuuritapahtumien järjestämisen isoin haaste on sisällön paljous. Ihmiset miettivät, kannattaako lähteä teatteriin, kun Netflix on tarjolla. On iso haaste saada ihmiset liikkumaan ja pitää koronaturvallisuudesta huolta, tiivistää projektipäällikkö Olli Rantala.

Teknologia tarjoaa taiteilijoille entistä parempia mahdollisuuksia tarjota ainutkertaisia kokemuksia. Digitaalisia osallistumismahdollisuuksia fyysisiin tilaisuuksiin voidaan toteuttaa palveluasuntoihin ja muulle yleisölle, joka ei pääse fyysisesti paikalle.

Magiaa metsään

Kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyy kaupungin Tech Art -hanke, joka pyrkii luomaan kulttuurialan sisällöntuottajat ja tekniset toteuttajat yhteen. Ekosysteemin nettisivuille tulee alueen fyysisiä ja virtuaalisia tapahtumia sekä videokanava. Tech Art toteuttaa myös nopeita innovaatiokokeiluja, joista kuutta jo toteutetaan.

Matka maagiseen Martinniemeen on esimerkki teknologiaa hyödyntävästä tapahtumasta. Haukiputaalla järjestettävässä tapahtumassa on perinteisesti metsään rakennettu taidepolku. Nyt kokemusta digitoi Saha Productions.

– Tapahtumaa voi seurata etänä interaktiivisesti. Katsoja voi valita, mitä kameraa hän haluaa seurata reitin varrella.

Muissa kokeiluissa tuodaan taideteoksiin lisättyä todellisuutta, esityksiin livestriimausta sekä jaettua iloa katsomiseen. Yhdessä kokeilussa voi järjestää ystävien kesken virtuaaliset ilmakitarabileet.

Alusta työllistää

Tech Art -ekosysteemi ei ole jäämässä vain paikalliseksi, vaan tarkoitus on lisätä verkkoalustalle mahdollisuus yhdistää paikallisia toteuttajia kansainvälisiin nimiin. Rantalalla on myös oma henkilökohtainen visionsa.

– Edinburghissa on hienoja tapahtumia, joihin olisi kiva kurkistaa virtuaalisesti ystävien kanssa.

Pitkällä aikavälillä yhteinen ekosysteemi voi helpottaa kulttuurisisällön tuottamisen ja jakamisen teknisiä esteitä. Ratkaisut synnyttävät samalla uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Oulun kanssa kulttuuripääkaupungin asemasta kisasivat Savonlinna ja Tampere. Toinen Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan Sloveniasta.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: