Insinööri-lehti politiikka

Kiili haluaa varmistaa työnteon kannattavuuden

Käteen pitää jäädä rahaa pakollisten menojen jälkeen, eduskuntaan ehdolla oleva Kalle Kiili linjaa.

Insinööriliiton kehityspäällikkö Kalle Kiili pyrkii eduskuntaan keskustan listoilta Pirkanmaan vaalipiirissä. Tietotekniikan insinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulusta vuonna 2008 valmistunut Kiili nostaa työssä käyvän perheen elintason tärkeimmäksi huolenaiheekseen.

– Jos suuri keskiluokka voi hyvin ja kaikilla on mahdollisuus kuulua siihen, silloin ollaan hyvällä mallilla, hän sanoo.

Verojen, veronluonteisten maksujen ja pakollisten elinkustannusten jälkeen monella perheellä jää Kiilin mukaan vähän vapaasti käytettäviä tuloja. Palkka hupenee monella esimerkiksi päiväkoti- ja iltapäiväkerhomaksuihin. Työnteon kannustimet jäävät pieniksi verrattuna toimeentulotukeen.

– Toimeentulotuessa huolehditaan, että sanomalehti tulee, mutta aika monelle perheelle ei tule lehteä, koska on tärkeämpiä menoja, hän vertaa.

Perheillä on lisäksi vaikeuksia löytää asuntoa kaupungeista, jotka keskittyvät yksiöiden ja vuokra-asuntojen kaavoittamiseen.

Toinen asia, jota Kiili haluaa parantaa, on turvallisuuden tunne. Siihen voidaan vaikuttaa maahanmuuttopolitiikalla.

– Nähdäkseni sitä on kiristettävä yksin tulevilta miehiltä, jotka eivät todellisuudessa ole akuutisti turvaa vailla.

Yt-neuvottelut opettivat

Kiilillä on edunvalvonnasta kokemusta entisistä työpaikoista Nokialta ja Microsoft Mobilesta. Hänet valittiin luottamusmieheksi, ja hän on joutunut kokemaan työnantajiensa palveluksessa arviolta 60 yt-neuvottelut. Pahimmillaan hän hoiti viisiä yt-neuvotteluita samaan aikaan. Edustettavia oli toista tuhatta.

Nokian Jyväskylän-yksikön alasajossa Kiili kertoo neuvotelleensa työnantajan kanssa työntekijöille viisinumeroiset bonukset, 5–15 kuukauden palkan tukipakettina ja ylimääräiset pari kuukautta työaikaa uusien tehtävien hakemiseen.

– Ehkä siinä voi puhua jo onnistumisesta. Olen aina lähtenyt realiteeteista, mihin voi vaikuttaa, ja pyrkinyt keskittymään siihen, Kiili pohtii.

Looginen ajattelu painottuu

Insinöörien merkitys näkyy heikosti julkisuudessa ja jää monen muun ammatin varjoon. Kiili parantaisi insinöörien asemaa insinöörikoulutuksen rahoituksella sekä loogisen ajattelun kehittämisellä varhaiskasvatuksesta lähtien.

– On tärkeää, että lapset oppivat ymmärtämään, mihin matemaattis-luonnontieteellisiä taitoja tarvitaan.

Kiili toimii parhaillaan Tampereen kaupunginvaltuutettuna keskustan valtuustoryhmässä ja asunto- ja kiinteistölautakunnan varapuheenjohtajana. Hän on toiminut aiemmin Tampereen Insinöörien puheenjohtajana.

Teksti ja kuva: Janne Luotola

Katso muita Insinööriliiton jäsenkunnan eduskuntavaaliehdokkaita