Teknologiateollisuudessa on tarjolla 15 000 kesätyöpaikkaa.
Insinööri-lehti

Kesätyöpaikkojen haku käy kuumimmillaan

Teknologiayritykset tarjoavat 15 000 kesätyöpaikkaa. Kiireisin hakuaika kestää helmikuun puoleenväliin.

Insinööriliiton urahallinta-asiamies Anu Kaasalainen arvioi, että kesätyöpaikkoja on tarjolla nyt enemmän kuin vuosi sitten.

Vilkastuminen näkyy myös Insinööriliiton vain jäsenille avoimella Kesäduunitorilla. Avoinna on 35 ilmoitusta, joista osa pitää sisällään useita tehtäviä.

Kiivain kesätyönhakuaika kestää noin kuukauden. Monen työpaikan hakuaika päättyy helmikuun puolessavälissä.

Osa paikoista piilossa

Kaikkia tehtäviä ei ilmoiteta julkisesti, vaan ne ovat piilotyöpaikkoja. Niiden löytäminen vaatii omaa aktiivisuutta sekä verkostojen luomista ja käyttämistä. Rekrytointitapahtumia järjestetään talvella useita, mutta yhteyksiä voi muodostaa vuoden ympäri.

– Verkostoja kannattaa luoda jo opiskeluaikana. Tutoreiden ja luokkakavereiden sekä oman aktiivisuuden kautta saa kuulla uusista työpaikoista, Kaasalainen vinkkaa.

Kesätyötä tai harjoittelupaikkaa etsivän opiskelijan pitää ensin selvittää, millaista työkokemusta hän tarvitsee. Sen jälkeen pitää etsiä työnantajia, jotka tarjoavat sopivaa työtä, ja ottaa niihin yhteyttä. Mahdollisuudet paikkaan paranevat selvästi, jos hakemuksen lähettämisen lisäksi soittaa työpaikkaan.

Insinööriliiton sijoittumistutkimuksen perusteella puolet insinööreistä työllistyy yrityksessä, johon he ovat tehneet harjoittelun tai jossa he ovat olleet kesätyössä tai insinöörityön tekijänä. Kaksi kymmenestä on löytänyt opiskelun jälkeisen työpaikkansa joko henkilökohtaisilla suhteilla tai
oma-aloitteisesti itse kyselemällä.

15 000 paikkaa auki

Teknologiateollisuus pyrkii tarjoamaan ensi kesäksi 15 000 työpaikkaa. Luku sisältää myös harjoittelupaikkoja.

– Moni harjoittelu jatkuu suoraan kesätyönä, Kaasalainen huomauttaa.

Kaasalainen kehottaa insinööriopiskelijoita tekemään aktiivisesti oman alansa töitä jo opiskeluaikana, koska se helpottaa työllistymistä valmistumisen jälkeen.

Työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry ja palkansaajajärjestöt Insinööriliitto, Tekniikan akateemiset, Teollisuusliitto ja Pro pitävät tärkeänä sitä, että työelämäkokemukset vahvistavat nuorten uskoa tulevaisuuteen.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo ja Tekniikan akateemisten toiminnanjohtaja Heikki Kauppi muistuttavat, että annettavien tehtävien vaativuustason pitää vastata opiskeluissa edistymistä. Näin sekä yritykset että opiskelijat saavat harjoittelusta parhaan mahdollisen hyödyn.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto