Vaihtoalueelle saapuu tuntien ajan suunnistajia tasaisena virtana.
Jukolan viesti kerää suunnistajia ympäri maailmaa.
Janne Juujärvi (oik,) hioo juoksutaktiikkaa Insinööriliiton Tomi Saaren kanssa.
Tamperelaiset juniorisuunnistajat koettivat onneaan Insinööriliiton onnenpyörässä.
Keravalaiset Olavi Kuitunen ja Jasmin Kosunen jäivät kaupungille.
Kuiva kangas pölysi, kun Venlojen viestin aloittajat kirmasivat kohti ensimmäistä rastia.
Insinööri-lehti vapaalla

Jukolan viesti on suunnistuskansan juhla

Helle helli viikonlopun aikana Porvoossa järjestettyä Jukolan viestiä. Vuodesta 1949 järjestetty tapahtuma kerää paikalle niin maailman huippusuunnistajat kuin lajin harrastajat.

Ennen juhannusta juostava maailman suurin viestisuunnistustapahtuma on kansanjuhla vailla vertaa. Kilpailijat ja heidän tukijoukkonsa kansoittavat kilpailukeskuksen jo ennen perjantai-iltapäivällä.

Busseja tulee ja menee, majoitusalueille nousee telttoja tiuhaan tahtiin. Ikähaarukka on vauvasta vaariin: seuraavien tuntien aikana metsässä kirmaa monta juoksijaa, jotka ovat jo vuosia aiemmin kokeneet Jukolan viestin taian jo ensimmäisen ikävuotensa aikana isän tai äidin sylissä.

Perjantaista sunnuntai-iltapäivään saakka kestävä, lähes 20 000 suunnistajan kilpailu vaatii järjestäjiltä paljon. Urakan suunnittelu alkaa vuosia ennen varsinaista tapahtumaa. Viikonlopun aikana suunnistuskansaa palvelee suuri joukko vapaaehtoisia.

Tärkeintä on hyvä suoritus

Kisakeskuksessa on myös Insinööriliitolla teltta, jonka liepeillä on tapahtuman nuorta väkeä jonoksi asti. Naisten Venlojen viestin seuraaminen unohtuu ainakin hetkeksi, kun tarjolla on onnenpyörän pyöritystä palkintoineen, popcornia ja mahdollisuus oman rintanapin tekemiseen.

Teltalla omaan kilpailusuoritukseensa keskittyy liiton hallituksen jäsen Janne Juujärvi, Jukolan viestiin kahdella joukkueella osallistuvan Insinöörit ASK:n puheenjohtaja. Seuralla oli etukäteen pientä murhetta, kun peräti kahdeksan kisaan ilmoittautunutta suunnistajaa ei päässytkään paikalle.

– Näitä aina tulee. Onneksi järjestäjien suunnistajapankki toimii hyvin. Saimme korvaajiksi muun muassa kaksi sveitsiläistä naissuunnistajaa. Ties kuinka hyviä korvaajia saimmekaan. Toinen ainakin osallistuu pienellä lähtönumerolla Venlojen viestiin.

Kolmatta kertaa Jukolassa rasteja etsivä Juujärvi lähtee metsään niin kuin tuhannet muut tapahtumaan osallistuvat suunnistajat: Tärkeintä on hyvä ja ehjä suoritus, ei niinkään loppusijoitus.

Brunssilla väkeä

Ennen kilpailuja Insinööriliitolla on kaupungilla Jukolabrunssi, joka on osa liiton Kesäkaravaani-kiertuetta. Kahdessa kattauksessa käy noin 160 jäsentä seuralaisineen.

Viittä vaille insinööri Olavi Kuitunen ja hänen avecinsa Jasmin Kosunen ovat tulleet Porvooseen Keravalta. Heille suunnistus on tuttua vain koulun liikuntatunneilta, joten osallistuminen rajoittuu brunssiin ja kaupungilla pyörimiseen.

Brunssin ollessa vielä kesken noin 1 600 Venlaa ryntää metsään etsimään rasteja. Kisakeskuksen ylle nousee pölypilvi, kurkkua kuivaa. Helle tekee kilpailijoiden urakasta vaativan.

Suurin osa kilpailijoista on harrastesuunnistajia, mutta Venlojen viesti ja auringon laskiessa starttaava Jukolan viesti ovat myös kilpailuja, jotka jokainen huippusuunnistaja haluaa vähintään kerran elämässään voittaa.

Sunnuntaiaamuna tiedetään, että tälläkin kertaa ruotsalaiset ovat korjanneet viesteistä parhaat palat. Onneksi uusi mahdollisuus on taas vuoden kuluttua Kauhavalla.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki