Geisha-suklaamousseleivosten taikina valuu muotteihin Fazer-leipomossa.
Kuorrutus tehdään viimeisenä.
Insinööri-lehti tekniikka

Joka päivä kakkupäivä

Työpaikoilla järjestetään tänään kakkukahveja insinöörien kunniaksi, mutta kakkutehtaalla tuotekehittäjän arkikin on makeaa.

Fazer-leipomot valmistavat ruokakauppoihin liki päivittäin sadoista tuhansiin kakkuja. Vaikka kakut tuotetaan teollisesti, ulkonäkö on käsin viimeistelty.

– Tuote, joka ostetaan silmillä, ei saa näyttää liian teolliselta. Kuluttajalle on tärkeää, että tuote on kauniin ja viimeistellyn näköinen, tiivistää tuotekehitysjohtaja Juhani Sibakov.

Sibakovin työhön kuuluu tuotantovaiheiden suunnittelu ja uusien kakkujen kehittäminen. Uusia tuotteita tulee kehitettäväksi noin pari vuodessa.

– Kehitystyön aikana tuoteaihioita maistetaan, mietitään makua ja ulkonäköä useaan kertaan.

Kakku vie kaksi päivää

Kakun valmistus alkaa pohjataikinasta. Raaka-aineet lisätään taikinasekoittimeen, josta muodostetaan levyn muotoinen vetopohja. Pohja paistetaan jatkuvatoimisessa tai panostyyppisessä uunissa, ja levystä leikataan ympyrän muotoiset aihiot kakkuformun sisään. Pohja jäähdytetään.

Pohjan päälle ja ympärille tehdään täyte. Kerma ja muut ainekset sekoitetaan ensin, ja valmis täyte tasoitetaan kakkurenkaan päälle. Kakku viedään hyytymään kylmään tilaan tai pakastimeen.

– Sesonkia varten valmistetaan kakkuja pakastevaraston kautta, jotta pystytään vastaamaan juhlakausien kulutuspiikkiin. Toki nekin ovat tuoreita kakkuja, kun ne on heti tuoreena pakastettu.

Seuraavana päivänä tai juuri ennen sesonkia tehdään kuorrutus ja sen päälle mahdolliset ripottelut ja koristelut.

Tuotantoa suunnitellaan päivittäin

Tuotantoinsinöörit suunnittelevat päivittäisiä ajoja kysyntäennusteiden mukaan. Tuotekehittäjät suunnittelevat tuotteiden lisäksi tuotantovaiheiden kehittämistä. Esimerkiksi koristeluvaiheiden automatisointia on kokeiltu.

– Kone tekee hyvän näköistä raidoitusta kakun pintaan, mutta kuviot saadaan paremmin käsityönä, Sibakov kertoo.

Tuotekehityksen lähtökohtana on, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja vastuullisesti hankittuja.

– Tavoitteena on, että asiakas haluaa ostaa tuotetta uudelleenkin.

Lauantaina 4.3. vietetään kansainvälistä insinööripäivää. Koska päivä osuu tänä vuonna viikonloppuun, Suomen insinöörijärjestöjen liitto Engineers Finland kannustaa ihmisiä nauttimaan kakkukahvit insinöörien kunniaksi perjantaina työpäivän aikana.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Anne Wunsch, Fazer Leipomot