Suomalaiset keksivät palvelun, joka yhdistää kuin Linkedin muttei ihmisiä vaan yrityksiä.
Jakamo on kotimainen esimerkki trendikkäästä saas- eli sorftware as a service -liiketoiminnasta. Digitaalinen palvelu helpottaa tiedon liikkumista yritysten välillä ja säästää siten aikaa tuottavaan työhön.
Yhteistyötä tekevät yritykset liittyvät Jakamoon ja välittävät toisilleen automaattisesti reaaliaikaista tietoa. Asiakkaat ovat onnistuneet vähentämään 60 prosenttia saapuvan sähköpostin määrästä käyttämällä palvelua.
– Se data, joka on ennen lojunut ihmisten sähköpostilaatikoissa, on muutettu saatavilla olevaksi tiedoksi. Vaikka osa tiedosta on aiemmin jaettu asiakkaiden portaalien kautta, on vuorovaikutus silti pitänyt hoitaa sähköpostilla, sanoo markkinointijohtaja Jarl Matti Anttila.
– Kun data on saatavilla ja jatkuva vuorovaikutus on mahdollista, voidaan päätöksiä tehdä tietoon ja yhteiseen näkemykseen perustuen. Tämä nopeuttaa merkittävästi liiketoiminnan nopeutta, vähentää laatuvirheitä ja kasvattaa tietotyön tuottavuutta, sanoo toimitusjohtaja Anssi Uitto.
Tiimiominaisuus tuli valmiiksi
Jakamo julkaisi marraskuun lopussa uuden Teams-ominaisuuden, jonka avulla käyttäjät voivat keskustella ja jakaa tiedostoja reaaliaikaisesti.
– Sen tekeminen oli hienoa, koska se on toteutettu viimeisimmillä teknologioilla, ominaisuuden toteuttanut ohjelmistokehittäjä Tuomo Kankaanpää sanoo.
Käyttäjät voivat valikoida, ketkä henkilöt ja mitkä yritykset kuuluvat omaan tiimiin ja mitä heille jaetaan.
– Tilaukset ja reklamaatiot jaetaan yleensä kahden yrityksen välillä, kun taas suunnittelumuutokset ja kehitysprojektit monesti jaetaan useamman kuin kahden yrityksen kesken, Anttila sanoo.
– Jakamosta suurin hyöty muodostuu sellaisille asiakas-toimittajasuhteille, joissa operoi useita henkilöitä, joissa jaetaan paljon dataa ja joissa ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa, Uitto sanoo.
Tuloja palvelun tarjoaja saa kuukausimaksuista. Peruskäyttö on ilmaista, mutta esimerkiksi tiedon suodattaminen ja raporttien tuottaminen vaatii maksullisen tilauksen.
Yritys ylitti tänä vuonna 100 000 euron jatkuvan vuosilaskutuksen rajan. Palvelua käyttää 1 300 suurta ja pientä yritystä yli 40 maassa.
Palvelu sopii erityisesti teollisuusyrityksille.
Palvelua käyttävät muun muassa ABB, Fastems, Inwido, Outotec, Prima Power, Ruukki ja Valmet.
Patentti liiketoimintamallille
Seinäjokelainen yritys on perustettu vuonna 2012. Se sai bisneskonseptilleen patentin Yhdysvalloista tänä vuonna.
– Kun tällaista ei ole ennen tehty, saa olla etulinjassa. Se on mahtavaa, insinööriksi opiskellut Kankaanpää sanoo.
Työntekijöitä Jakamon ydintiimissä on kuusi. Heistä kolme on insinöörejä. Ensi vuonna palkataan todennäköisesti 2–3 työntekijää lisää. Toimistot sijaitsevat Seinäjoen lisäksi Tampereella ja Vaasassa.
– Tykkään tosi paljon olla startupissa töissä. Asiat tapahtuvat ketterästi, on hyvä ryhmähenki ja tiimi, Kankaanpää sanoo.
Teksti: Janne Luotola, InsinööriliittoKuvat: Jakamo