Jyrki Kopperilla (oik.), Mika Lallolla ja Minna Anttosella oli hymy herkässä.
Paneeliin osallistui myös edustajia Insinööriliiton eri jäsenjärjestöistä.
Ari Koskelin (vas.), Jouko Malinen ja Juha Reinisalo ovat tietoalan konkareita.
Jarkko Ruohoniemi (vas.) ja Maria Löfgren osallistuivat juhliin Jyrki Kopperin seurassa.
Insinööri-lehti

Turvaa, tulevaa ja jytää

Tietoala ry on saavuttanut 50 vuoden iän, ja sitä juhlittiin rennoissa merkeissä viime perjantaina Helsingin Töölössä.

Iltapäivällä Korjaaman saliin kokoontui noin 70 hengen juhlayleisö, kun tarjolla oli Turvallisen arjen tekijät -paneeli. Tietoalan puheenjohtaja Jyrki Kopperi muistutti avauspuheenvuorossaan, että mikään ei toimi ilman tietotekniikkaa.

Panelistit nostivat aiheen turvallisuusseikkoja esille.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComin toimitusjohtaja. Elina Ussa kertoi, että yhdistys varautuu turvallisuuteen yritysten näkökulmasta. Yritysten on huomioitava myös jatkuvasti uudistuva lainsäädäntö, jota tulee etenkin Euroopan unionin kautta.

Kansanedustaja Jarmo Limnéll pohti, mikä liittyy turvallisuuteen, toisaalta mikä kyberturvallisuuteen. Häntä häiritsee julkisessa keskustelussa toistuva keskustelu turvattomuudesta. Kuitenkin Suomen turvallisuus on maalle kilpailutekijä.

Toimittaja Laura Halminen hämmästeli vuosikymmen sitten, kuinka vähän oli saatavissa suomenkielistä dataa tietoturvasta.

Tekijöistä edelleen pulaa

Panelistit kantoivat huolta tietotekniikan tekijöiden määrästä. Ussan mielestä Suomi tarvitsee niin työperäistä maahanmuuttoa esimerkiksi Aasiasta kuin muuntokoulutusta.

Limnéll arvioi, että teknologia on isoin muutosvoima seuraavan kymmenen vuoden aikana. Sen tähden mitä miettiä, miten kyetään toimimaan, jos asiat eivät menekään niin kuin on suunniteltu.
Ussa peräsi johtajia, jotka vastaavat tilanteista, jos asiat menevät huonosti. Hänen mielestään järjestelmien pitää olla kunnolla hoidettuja.

Yleisesti panelistit arvelivat, että juhlijat ovat kirjavampaa ja kansainvälisempää porukkaa, kun Tietoala viettää kuusikymppisiään.

Jytä johdatti alkuvuosiin

Tietoala ry:n merkkipäivä jatkui iltajuhlalla, kun aktiivijäsenien ja yhteistyökumppanien joukkoon liittyi satakunta jäsentä. Tunnelma säilyi rentona eikä pönötyksestä ollut tietoakaan.

Yhteistyökumppanit toivat tervehdyksensä tilaisuuteen, mutta puheita ei kuultu. Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon, Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemen ja Akavan puheenjohtaja Maria Löfgrenin jälkeen vuorossa oli ruokailu ja hauskanpito.

Tunnelmaa viritti 1970-luvun musiikki .Siinä missä vanhempi polvi muisteli lapsuutensa tai nuoruutensa biisejä, nuoremmat tunnistivat ikivihreitä, joita tämän vuosisadan artistit ovat levyttäneet uudelleen.

Tanssi ja seurustelu hyvässä seurassa vatjatkui pitkälle kesäyöhön retro-dj:n ja bilebändin ahdittamana.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuvat: Jari Rauhamäki

Korjaus 22.5.2024: Korjattu Jarkko Ruohoniemen nimi.