Finnwatchin tuore selvitys paljastaa Neste Oilin ja Paulig-konsernin palmuöljytuottaja IOI Groupin maksavan laillista minimipalkkaa alhaisempia palkkoja, takavarikoivan työntekijöiden passeja sekä estävän ammatillista järjestäytymistä.
Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo, että suuri osa IOI Groupin työntekijöistä on allekirjoittanut vieraskielisen työsopimuksen, jota he eivät ole ymmärtäneet. Yli 80 prosenttia IOI Groupin Malesian tilojen työntekijöistä on siirtotyöntekijöitä Indonesiasta, Bangladeshista ja Nepalista. Osa haastatelluista siirtotyöntekijöitä ei ollut saanut kotimaassaan oikea tietoa työn luonteesta. Myös työehdot olivat muuttuneet Malesiaan tultaessa.
Selvitykseen haastatelluista siirtotyöntekijöistä lähes kaikki olivat ottaneet velkaa tai myyneet omaisuuttaan päästäkseen työskentelemään Malesiaan. Korkeat rekrytointimaksut velkaannuttavat siirtotyöntekijöitä jo ennen töiden alkua. Rekrytointimaksuja vähennetään suoraan työntekijöiden palkoista ja koeaikana työntekijöille maksetaan vielä minimipalkkaa vähemmän. Työsopimuksessa
kielletään myös perheen tuominen mukana Malesiaan.
Ylipitkät päivät ilman korvausta
Vartiala kertoo, että työsopimuksessa kehotetaan työntekijöitä tekemään jopa 10-12 tunnin mittaisia työpäiviä. Ylityökorvauksia ei makseta, vaan palkkaus perustuu työntekijän keräämien öljypalmuterttujen määrään. Sen sijaan paikallisille malesialaisille työntekijöille maksetaan normaalia kuukausipalkkaa ; he ovat sijoittuneet lähinnä hallinnollisiin ja tukitehtäviin.
IOI Group on ottanut haltuunsa työntekijöiden henkilökohtaiset asiakirjat, kuten passit ja työluvat. Työntekijät eivät myöskään saa poistua tilalta pois kuin erityisellä luvalla. Vartialan mukaan monet selvityksessä esiin nousseista epäkohdista viittaavat Kansainvälisen työjärjestö ILOn indikaattoreihin pakkotyöstä ja ihmiskaupasta.
Kaikki Finnwatchin tutkimat tilat olivat RSPO:n ja ISCC:n sertifioimia. Selvitys arvostelee johtavia palmuöljysertifiointeja työolojen riittämättömästä valvonnasta.
– Työelämän oikeuksien loukkauksia on auditoinneissa katsottu läpi sormin. Sertifiointijärjestelmien kriteereissä työntekijöille vaaditaan minimipalkkatason ylittävää elämiseen riittävää palkkaa. Tosiasiassa näyttää siltä, että edes palkkojen laillisuutta ei valvota, Vartiala sanoo.
Neste Oil tutkii epäkohdat
Neste Oilin Uusiutuvat tuotteet liiketoiminta-alueen johtaja Kaisa Hietala sanoo, että yhtiö on ryhtynyt toimenpiteisiin raportissa esille nostettujen epäkohtien tutkimiseksi ja korjaamiseksi. Hietalan mukaan Neste Oil on vaatinut IOI Groupilta välittömästi selvityksen jokaisesta esille tulleesta havainnosta.
Neste Oil tehostaa myös työelämän oikeuksien valvontaa omassa hankintaketjussa tiukentamalla entisestään ennakkoselvityskäytäntöjä. Lisäksi yhtiö käynnistää riippumattoman kolmannen tahon kanssa kattavan selvityksen vierastyöläisten oloista sekä työelämän oikeuksien toteutumisesta hankintaketjussa.
Hietalan mukaan palmuöljytuotannon kestävässä kehityksessä on aiemmin kiinnitetty enemmän huomiota ympäristökysymyksiin. Jatkossa työelämän oikeudet nousevat merkittävämmin esille.
Finnwatchin tutkimus tarkasteli kaikkiaan 11 palmuöljyä käyttävän suomalaisyhtiön vastuullisuutta. Selvitys pohjautuu sekä suomalaisyrityksille suunnattuun kyselyyn että Malesiassa Neste Oilille palmuöljyä tuottavan IOI Groupin tiloilla tehtyyn kenttätutkimukseen.
Teksti: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto
Kuvat: Finnwatch