Tauoilla oli mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun.
Pekka Kenetti (vas.) ja Jarmo Pekonen ovat AinaComin luottamusmiehiä.
Elisan luottamusmiehet Juha Kivistö (vas.), Keijo Hyvärinen ja Toni Koso.
Insinööri-lehti

Ict-ala neuvotteluihin yhdessä rintamassa

Palvelualojen työnantajat Paltan viime neuvottelukierroksella tekemien heikennysesitysten takia YTN ja Pro valmistautuvat yhteistyöhön ict-alan seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

YTN:n taustaryhmä ja Pron neuvottelukunta valmistelivat viime viikonlopun kaksipäiväisessä seminaarissa neuvottelutavoitteita yhdessä.

– Yhteiset tavoitteet ovat tärkeitä, jotta yhteistyö sujuisi mahdollisimman tiiviisti, muistutti YTN:n vastuullinen asiamies Kosti Hyyppä.

Seminaarin avasivat Elisan pääluottamusmiehet Juha Kivistö ja Keijo Hyvärinen. Toimihenkilöiden pääluottamusmies Kivistö kertoi, että Pron neuvottelukunnassa puhutaan avoimesti, vaikka osallistujat työskentelevät kilpailevissa yrityksissä.

Ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Hyvärisen mukaan taloilla menee hieman paremmin kuin ennen, mikä näkyy uusien palkkaamisessa. Rekrytoitavien osaaminen on kuitenkin erilaista talossa oleviin verrattuna ja yhteistoimintaneuvotteluja käydään samanaikaisesti.

– Meneillään on ohjattu vaihtuvuus, Hyvärinen sanoi.

Näkyvissä vain leikkauksia

YTN:n varapuheenjohtaja, ict-alan neuvottelija Mika Varjonen kävi perusteellisesti läpi työmarkkinatilannetta. Maan hallitus on tuonut lukuisia palkansaajiin kohdistuvia heikennysesityksiä.

– Kaikkea valmistelua on leimannut poikkeuksellinen kiire, hätä ja sekoilu, Varjonen huomautti.

Hänen mielestään tarkoituksena näyttää olevan kolmikannan – eli käytännössä palkansaajien – sysääminen kuunteluoppilaiksi.

Kovasti kohutusta yhteiskuntasopimuksesta on tulossa aivan tavallinen työmarkkinasopimus, josta alkoivat neuvottelut viidettä kertaa. Kevään aikana nähdään, mihin ne johtavat.

Yhteistyön syvennystä myös työpaikoilla

Pron ict- ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio alusti työpaikkatason edunvalvonnasta ja henkilöstön aktivoinnista. Mietittävää annettiin myös tehtävien jaosta aktiivien kesken.

Seminaariväki jakautui ryhmiin, joissa pohdittiin, miten valmistellaan tietä neuvotteluihin. Ryhmätöitä purettiin innokkaassa keskustelussa, jossa kävi ilmi, että monissa yrityksissä YTN:n ja Pron luottamusmiehet toimivat kiinteässä yhteistyössä; toki sitä voi edelleen parantaa.

Ict-alan taustaryhmän ja neuvottelukunnan mielestä sanoma neuvotteluprosessista on hyvä kirkastaa, jotta se saavuttaa koko jäsenkunnan.

Teksti ja kuvat: Kirsi Tamminen, Insinööriliitto