Työelämän kehittäminen on joukkuepeliä, korostivat kilpailun osallistujat.
Mika Varjonen, Jyri Häkämies ja Mika Kojonkoski ryhmätyössä.
Insinööriliiton kenttäpäällikkö Timo Ruoko oli yleisön joukossa.
Insinööri-lehti työelämä

Hyvä työelämä syntyy yhdessä

Kilpailussa oli sopupelin makua, kun kuusi työelämän asiantuntijaa etsi keinoja työelämän parantamiseksi Jazzkadun lavalla tiistai-iltapäivällä. Pelin avannut järjestävän seuran puheenjohtaja Sture Fjäder totesi tilanteen olevan paljon parempi kuin julkisen keskustelun perusteella voisi päätellä.

Työelämä paranisi vielä entisestään, jos yhdessä kyettäisiin sopimaan molempia osapuolia hyödyttävistä joustoista, kaikissa yrityksissä noudatettaisiin työaikalakia ja sopimuksia eikä työpaikoilla esiintyisi syrjintää.

– Sääli, ettei tällaisia yrityksiä ole paljon, Fjäder sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen lääke parempaan työelämään oli vastuullinen johtaminen. Yritystoiminnan pitää olla pitkässä juoksussa kannattavaa.

Häkämies korosti myös yritysten yhteiskunnallista ja sosiaalista vastuullisuutta sekä ympäristöasioiden hallintaa. Hänen mielestään niissä on monin kohdin mentävä pidemmälle kuin laki määrää.

Halu tehdä yhdessä

TK Property Managementin myyntijohtaja Marjaana Satuli totesi insinöörien olevan Suomessa valtavan hyviä, mutta tuotteiden ja palveluiden myynti sakkaa. Hän kaipasi yrityksiin enemmän paikallista sopimista.

Suomen Olympiakomitean johtaja Mika Kojonkoski vei kilpailun ykköspalkinnon, kruunun ja komean viitan sovinnollisella puheenvuorolla, jossa korostuivat työntekijöiden tasapuolinen tukeminen, hyvä viestintä ja yhdessä tekemisen meininki.

– Pitää olla halu tehdä yhdessä. Se ei onnistu, jos kaikilla ei ole tiedossa, mihin ollaan menossa, miksi me mitäkin asioita teemme. Ei urheilussakaan menestytä, jos valmentajalla ja urheilijalla näkemykset perusasioista poikkeavat.

– Työelämän parantaminen lähtee työntekijöiden hyvän elämän tukemisesta. Ne kulkevat käsi kädessä. Mitä tukevampi ympäristö, sen parempi elämä, Kojonkoski kiteytti.

Ruohonjuuritasolta liikkeelle

Satulin tavoin Palvelualan työnantajat Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara kaipasi lisää paikallista sopimista.

Lähdetään sääntelyssä ja sopimisessa ruohonjuuritasolta liikkeelle, annetaan oman työpanoksen vaikuttaa reilusti palkkaan, pidetään yrityksen hierarkia matalana ja organisaatio herkkänä muutoksille; siinä olivat Sajavaaran neuvot työelämän kehittäjille.

Tradenomiliiton toiminnanjohtaja Mika Varjonen uskoi asiantuntijatyön määrän ja osuuden lisääntyvän tulevaisuudessa. Siihen on reagoitava tekemällä oikeaan aikaa oikeita koulutuspoliittisia valintoja.

Työpaikoilla on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta väki viihtyisi työssään. Hänen mielestään nyt ja tulevaisuudessa menestyvä ne yritykset, joissa työntekijät voivat itse vaikuttaa omaan työhönsä, ennen muuta työaikoihin.

Toimittajista korostuva raati korosti kuusikon olleen varsin sovinnollinen. Ykköspalkinto meni Kojonkoskelle, joka eniten painotti joukkuepelin ja rinnalta johtamisen merkitystä matkalla kohti parempaa työelämää.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto