Milla Pennanen kertoo nopeiden yhteyksien helpottavan etätyön tekemistä.
Insinööri-lehti

Etätyö helpottaa arjen sujumista

Kansallista etätyöpäivää vietetään 18. syyskuuta. Microsoftin ja Työterveyslaitoksen järjestämän etätyöpäivän teemana on Työn uusi johtajuus ja tavoitteena on edistää niin etä- kuin liikkuvaa työtä.

Avarea Oy:ssa assistenttina työskentelevä Milla Pennanen on kokenut etätyöntekijä. Sisäisiä palveluita tuottava Pennanen on työskennellyt yrityksessä jo lähes neljä vuotta. Työsuhteen alusta lähtien hän on työskennellyt osittain etänä. Informaation hallinnan palveluita tuottava Avarea Oy työllistää reilut 30 henkilöä ja etätyöskentely on yrityksessä arkipäivää.

Toimiston tilat ovat pienet, eikä henkilökunnalla ole välttämättä omia työpisteitä. Henkilöstö tekee pääosin töitä kotona tai asiakkaan luona. Yrityksen työkulttuuriin kuuluu luottamus siitä, että työtehtävät hoidetaan. Erillistä kirjallista sopimusta etätyön tekemisestä Milla Pennanen ei ole tehnyt työnantajan kanssa. Hän tietää, että useissa yrityksissä tehdään erikseen kirjallinen sopimus etätöiden tekemisestä.

Etänä päivän pari viikossa

Pennanen kertoo työskentelevänsä yksi tai kaksi päivää viikossa kotona. Muina päivinä hän käy toimistolla. Toimistopäivinä hän lähtee kotiin hyvissä ajoin ennen ruuhkia ja tekee osan töistä kotona. Liukuva työaika ja etätyöskentely mahdollistavat arjen sujuvuuden.

Pennanen arvostaa etätyömahdollisuuttaan. Pienen lapsen äitinä hän on tyytyväinen siihen, että kotona työskennellessään hän pystyy tekemään töitä lähes keskeytyksettä ja tehokkaasti sekä hakemaan lapsen ajoissa päiväkodista. Kotona työskennellessä aikaa ei kulu varsinkaan työmatkoihin. Työpäivät hän suunnittelee etukäteen ja pitää listaa työtehtävistä.

Vaikka etätyöskentely helpottaa Pennasen arkea, hän myöntää kaipaavansa työpaikan sosiaalisia kohtaamisia. Siksi työpäivät toimistolla ovat mukavaa vaihtelua kotona työskentelemiselle.

Kunnolliset työvälineet ja nopeat yhteydet

Milla Pennanen muistuttaa, että sujuva etätyön tekeminen edellyttää kunnollisia työvälineitä. Tekniikan pitää olla kunnossa, jotta saa nopeasti yhteyden työkavereihin ja asiakkaisiin. Avarean työntekijät käyttävät Lynciä, jonka avulla he pystyvät ottamaan nopeasti yhteyttä ja pitämään video- ja puhelinpalavereita.  Milla Pennanen arvioi, että nopeat yhteydet ja hyvät työvälineet ovat toki lisänneet etätyön suosimista, mutta yritykset ovat kiinnostuneet myös vihreistä arvoista. Etätyön tekeminen vähentää liikennettä ja siitä aiheutuvia päästöjä.

Kokemuksia ja vinkkejä etätyön tekemisestä voi lukea tarkemmin www.etatyopaiva.fi ja www.akava.fi/etatyo.

Teksti: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto
Kuva: Milla Pennasen kuva-arkisto