Insinööri-lehti

Energiajäte tuottaa sähköä Lahden seudulla

Uuden Insinööriliiton järjestöjohdon neuvottelupäivät alkoivat voimalavierailulla Lahdessa. Nelisenkymmentä järjestöjohtajaa tutustui Lahti Energian Kymijärvi II -voimalaan.

Lahti Energia rakennutti maailman ensimmäisen pelkästään kierrätyspolttoainetta käyttävän kaasutusvoimalaitoksen. Se tuottaa tehokkaasti sekä sähköä että kaukolämpöä. Viime vuonna valmistuneen voimalaitoksen kierrätyspolttoaineen raaka-aineena on energiapitoinen jäte.

– Teemme roskista energiaa, kiteytti polttoainemestari Sakari Salonen Lahti Energiasta.

Polttoaine kaasutetaan, kaasu jäähdytetään ja puhdistetaan, jonka jälkeen puhdas kaasu poltetaan kattilassa maakaasun tavoin. Voimala vähentää laskennallisia hiilidioksidipäästöjä arviolta 410 000 tonnia vuosittain, kun verrataan tilanteeseen, jossa vastaava sähkö ja lämpö tuotettaisiin kivihiilellä. Lisäksi uuden voimalaitoksen käyttöönotto vähentää Lahti Energian vanhan kivihiilivoimalaitoksen käyttöä ja siitä syntyviä hiilidioksidipäästöjä arviolta 230 000 tonnia vuodessa.

Kierrätys hyvä idea

Puolustusvoimilla kehittämispäällikkönä työskentelevää Aki Pöyryä kiinnosti tutustua suomalaiseen innovaatioon paikan päällä. Vierailupaketti on hänen mielestään hyvä; perusesittelyn lisäksi oli mahdollisuus kierrokseen voimalan alueella.

– Onhan Kymijärvi suomalaisen insinöörityön näyte, hän toteaa.
Hän aprikoi, kiinnostuuko joku ulkomainen ostamaan formaatin.

Pöyry ei kierrätä energiajätettä kotona, mutta sen sijaan kesämökillä. Polttoainemestari Salonen kertoi, että kotitaloudessa kerätty yksi energiajätepussi sisältää energia noin 10 kilowattia. Tämä saa Pöyryn pohtimaan oman kierrätyksen aloittamista.

Pöyry arvostaa Lahti Energian tapaa maksaa laadusta. Energiajätteen tuojalle ei makseta tonneista, vaan jätteen lämpöarvosta.

Teksti: Kirsi Tamminen, Insinööriliitto
Kuvat: Emil Helotie