Antti Santero, Teemu Pulkkinen, Mika Räihä ja Long Le viimeistelevät suojatoimitusta.
Long Le, Antti Santero (takana) ja Teemu Pulkkinen testaavat mittalaiteyksiköitä.
Observis kalusti laboratorion valvomon konttiin Malesiaan.
Insinööri-lehti tekniikka

Automaattisia vip-suojia Lähi-itään

Observis räätälöi järjestelmiä, jotka suojaavat ihmisiä kemiallisilta, biologisilta, radioaktiivisilta ja räjähtäviltä uhilta.

Projektipäällikkö Long Le on lähdössä Saudi-Arabiaan. Asiakas on tilannut väestönsuojan, joka turvaa käyttäjän hengen automaattisesti erilaisten uhkien toteutuessa. Mikkeliläinen Observis toimittaa väestönsuojaan mittalaitejärjestelmän ja talotekniikan automaation.

– Olen varsinaisesti ohjelmistoinsinööri, mutta olen tuotannossa osallistunut myös sähkö- ja mekaaniseen suunnitteluun, joten pystyn tekemään vähän niitäkin, Le kertoo.

Asennuskeikat ovat usein vähintään puolitoista viikkoa pitkiä, joskus montakin viikkoa. Kansainvälisillä rakennustyömailla tulee vastaan usein yllätyksiä.

– Riskienhallintaan kuuluu se, että valmistaudumme ennalta ennakoimattomiin ongelmiin. Olen esimerkiksi kerran tilannut työmaalle tietyt kaapelit ja saanut sinne toisenlaiset, ja sitten on pitänyt vain keksiä, miten pärjään niillä.

Observiksen liiketoiminta sai hyppäyksen pari kolme vuotta sitten, kun maailman turvallisuustilanne kehittyi epävakaampaan suuntaan Venäjän suurhyökkäyksen ja Lähi-idän levottomuuksien puhjettua.

– Eihän se ole hyvä asia, mutta yritykselle siinä on tietysti enemmän potentiaalia. Olen huolissani, jos tilanne eskaloituu nykyisestä, mutta uskon, että ollaan menossa parempaan päin, Le pohtii.

Pilvi uudistaa konservatiivista alaa

Uhkatilanteita havainnoivissa järjestelmissä asiakkaina ovat usein viranomaiset ja armeija. Ne ovat tunnetusti konservatiivisia ja varovaisia ottamaan uutta teknologiaa käyttöön, ja osittain siinä on Observiksella mahdollisuuksia.

– Nykyään on jo turvallisia pilvi-infrastruktuureita, mutta vielä meidän asiakkaamme eivät ole kiinnostuneita niistä. Ehkä pelastuslaitosten kohdalla näillä palveluilla voisi olla enemmänkin annettavaa, arvioi yrityksen teknologiajohtaja Ville Kanerva.

Asiakkaat ovat kuitenkin ottaneet jo askelia langattomaan tiedonsiirtoon. Yhtiö lanseerasi viime vuonna mahdollisuuden lukea mittauksia Android-puhelimelle kehitetyllä Obsas Link -sovelluksella, ja ominaisuuksia kehitetään edelleen.

Maailmalla on useita cbrne- eli kemiallisia, biologisia ja radioaktiivisia uhkia sekä ydinaseita ja räjähteitä havainnoivien mittalaitteiden valmistajia. Observis integroi eri käyttötarkoituksiin sopivia mittareita samaan järjestelmään. Toimitukseen sisältyy mittalaitekaappien valmistus ja järjestelmien asennus.

Järjestelmiä asennetaan väestönsuojiin, kriittisen infrastruktuurin kohteisiin, tiedusteluajoneuvoihin ja laboratoriokontteihin. Markkinat ovat pääosin Lähi- ja Kaukoidässä. Väestönsuojien joukossa on myös vip-suojia merkkihenkilöille, jotka tarvitsevat nopeasti käyttöön otettavia suojia.

– Kun mittalaite havaitsee jonkin uhan, se sulkee automaattisesti ilmanottoventtiilit, ylipaineistaa suojan, käynnistää suodatusjärjestelmät ja tarkkailee ilmanlaatua esimerkiksi vuotojen varalta.

Kotimaassa ohjataan manuaalisesti

Kanerva uskoo, että kotimaassa vähäinen kiinnostus väestönsuojien automaatioon johtuu lainsäädännöstä. Lain mukaan riittää, että väestönsuojat saadaan käyttöön 72 tunnin kuluessa.

– Suomessa suojausoperaattorit on koulutettu huolella siihen hommaan, ja he tietävät, miten pitää toimia tilanteen vaatiessa. Mutta esimerkiksi asiakkailla Lähi-idässä ei välttämättä ole sellaista henkilöstöä, jolle uskaltaa antaa tämän vastuun, Kanerva vertaa.

Kahtena edellisenä tilikautena yrityksen liikevaihto nousi kymmenen miljoonan euron tuntumaan, ja meneillään olevasta tilikaudesta on tulossa samanmoinen. Yhtiön omistavat lähes kokonaan kotimaiset perustajat.

Observiksessa toteutui joulukuussa yritysjärjestely, jossa yhtiöstä myytiin liikkeenluovutuksella iso osa ohjelmistokehityksestä uuteen yritykseen Code Partners Nordiciin, ja jäljelle jäävät keskittyvät fyysisiin järjestelmätoimituksiin ja niiden ohjelmistoihin.

Työntekijöitä Observiksella on parikymmentä. Tekniikan alan ammattilaisten rekrytointeja on suunnitteilla, mutta paikat eivät ole vielä julkisessa haussa. Tärkeintä yrityksen työntekijöillä on kyky ja halu ratkaista ongelmia.

– Laitevalmistajien protokollaspeksit eivät ole aina luotettavia. Kun lähdetään integroimaan, laitteista ei välttämättä saada dataa ulos, vaikka tehdään speksien mukaan oikein. Silloin asiat pitää osata ratkaista järjestelmällisesti, Kanerva sanoo.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Observis