Sanna Mäenpää kuuntelee asiakkaiden toiveita automaattikaupan valikoimasta.
Ensimmäinen Korttelikauppa sijaitsee Helsingin Kuninkaantammessa.
Kaapin saa auki vilauttamalla maksukorttia lukulaitteelle.
Tuotteet yksilöidään rfid-tarralla.
Kaupassa on alkuvaiheessa kymmenen kaappia.
Insinööri-lehti tekniikka

Automaattikauppa poistaa kassat myymälästä

Kaapit tunnistavat niistä otetut tuotteet ja veloittavat ne asiakkaan kortilta.

Helsingin Kuninkaantammessa on avautunut heinäkuun alussa täysin automatisoitu kauppa. Korttelikaupan kauppias Sanna Mäenpää kuvailee liikettä ensisijaisesti sen kautta, mitä siellä ei ole.

– Meiltä puuttuvat kokonaan kassat. Kun tuotekaapin oven laittaa kiinni, osto tapahtuu sillä hetkellä.

– Jotkut jäävät jopa hämilleen, että oliko tämä tässä, kun puolet ostoprosessista on poissa, hän jatkaa.

Kaupassa on alkuvaiheessa 30 neliömetriä tilaa ja 130–150 tuotteen valikoima, joka jakautuu kymmeneen kaappiin. Myymälä on kooltaan kioskin ja lähikaupan väliltä. Tila on auki kello 4–24 joka päivä.

Ostoksia tehdessä asiakas näyttää maksukorttiaan kaapin lukulaitteelle, joka tarkistaa pankilta, että tilillä on 25 euroa katetta. Kaappi aukeaa, ja asiakas poimii sieltä haluamansa tuotteet. Kun hän painaa oven kiinni, kaappi tarkistaa sisältä viedyt tuotteet ja veloittaa ne tililtä. Osto on tapahtunut.

Insinööriosaaminen vaikuttaa taustalla

Toimintaa pyörittävä ohjelmisto ja laitteisto on räätälöity varta vasten Korttelikaupalle.

– Meillä on yksilötason tuoteseuranta. Normaalissa kaupassa aivan sellaista ei ole, Mäenpää vertaa.

Tuotteet on yksilöity rfid-tunnisteella, jonka avulla kaapit tunnistavat, mitä niistä on otettu. Tunnistimien irrottaminen tai vahingoittaminen rekisteröityy ostoksi ja järjestelmä veloittaa tuotteen hinnan.

Tuoteseuranta- ja hallinnointijärjestelmät ovat oleellinen osa kauppakonseptia, mutta tarkempia yksityiskohtia tai yhteistyökumppaneitaan Korttelikauppa ei vielä ilmoita.

– Taustalla on suomalaista insinööriosaamista. Meillä on erilaisia avustavia tahoja ja yhteistyökumppaneita, Mäenpää sanoo.

Sen sijaan kaappilaitteiston valmistajaksi Mäenpää paljastaa Stora Enson.

Kauppa palaa kylään

Kauppojen määrä on vähentynyt maassa vuosia. Automaattikauppojen ajatuksena on tuoda kauppa sinne, missä perinteinen kauppa ei kannata. Näin ne voivat palauttaa elintarvikkeiden myynnin kyliin ja kortteleihin.

Laajentuminen on suunnitteilla, mutta tulevia sijainteja ei ole vielä päätetty. Mahdollista on, että seuraavat toimipisteet nousevat verkkokaupan toimituspaikkojen yhteyteen.

Korttelikaupan konsepti on maailmalla tiettävästi ainutlaatuinen. Amazonilla ja Kiinassa on automaattisia kauppoja, mutta niissäkin ostokset on ostettava kassalla.

Myös kotimaassa kokeillut automaattikaupat vaativat ostosten maksamisen poimimisen jälkeen. Näin toimivat Forssassa ja Ulvilassa avatut Rivenderin Ruokakomerot ja Helsingissä toimiva Nesteen Easydeli.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola