Done Robotics valmistelee Vaasan keskussairaalassa tammikuussa alkavaa pilottia. Yhtiö tuo sairaalaan desinfiointirobotin puhdistamaan tiloja taudinaiheuttajista. Sitä ennen, joulukuussa, on toteutumassa demotilanne HUSissa Helsingissä.
– HUS on kiinnostunut varsinkin sänkylogistiikasta. Heillä on sänkypesukoneita, jotka ovat automaattisia, mutta sängyt tuodaan ja haetaan vielä manuaalisesti. Meidän robottimme voi kuljettaa sänkyjä mutta myös rullakoita eli liinavaatteita ja roskia, perustaja, toimitusjohtaja Thomas Höglund kertoo.
Takana on kaksi onnistunutta pilottia Sahlgrenskan sairaalassa Göteborgissa ja Karoliinisessa yliopistosairaalassa Tukholmassa.
– Opimme ensimmäisistä piloteista muun muassa sen, että aika on ratkaiseva tekijä. Vaikka robotti on suhteellisen nopea, hoitajat halusivat itse työntää sen paikalleen.
Autonominen mobiilirobotti puhdistaa noin 30 neliön tilan kymmenessä minuutissa. Akku kestää 2–3 tunnin toiminnan ennen seuraavaa latausta. Robotti on karkeasti ihmisen kokoinen: korkeutta on 155 senttiä ja painoa 60 kiloa.
Uv-valo tappaa bakteerit
Robotti tappaa virukset ja bakteerit tiloista ultraviolettivalolla. Valo on tarkalleen ottaen uvc-valoa eli maapallon pinnalle saapuvaa uva- ja uvb-auringonvaloa lyhytaaltoisempaa.
Sairaalat ovat kovalla käytöllä, ja potilashuoneet pitää puhdistaa potilaiden välillä. Perinteisellä menetelmällä huone siivotaan vetyperoksidihöyryllä, mutta sen haihtumista ilmasta on odotettava kolme tuntia. Koska robotti on paljon nopeampi, sitä yritettiin testata Ruotsissa. Pilotti oli kuitenkin vaikea, koska potilasruuhka oli kova.
– Karolinska institutetissa oli demotilanteessa 28 infektiohuonetta, mutta vain yksi niistä oli vapaana kerrallaan desinfioitavaksi.
Vaikka uv-valo on tehokas desinfioija, teho ei riitä nesteiden läpi. Siksi tila on nopeasti siivottava mekaanisesti ennen robottia, ettei esimerkiksi ihmisen eritteitä jää pinnoille. Lisäksi huoneeseen muodostuu katvealueita, jotka robotti minimoi liikkumalla ympäri huonetta.
Desinfioinnin aikana huoneen pitää olla tyhjä. Robotissa on kamera, jolla se havaitsee ihmiset ja sammuttaa tarvittaessa valon. Jos ihminen olisi samaan aikaan huoneessa desinfioinnin aikana, uv-valo ärsyttäisi silmiä ja ihoa.
Pandemia määritti käyttötarkoituksen
Höglund perusti Done Roboticsin Samuel Bromanin kanssa Vaasassa vuonna 2020. Höglundia ovat lapsesta pitäen kiinnostaneet robotit, ja ideoita niiden hyödyntämiseksi oli monia.
– Pandemia vaikutti siihen, että lähdimme rakentamaan robottia ensimmäisenä desinfioimiseen, hän kertoo.
Robotti on modulaarinen, ja sen voi periaatteessa räätälöidä mitä erilaisimpiin tehtäviin. Käyttökohteeksi soveltuvia tiloja on muun muassa terveydenhuollossa, opetuksessa, lentokentillä, siivousalalla, hotelleissa ja laivoilla.
Yritys myy robotteja palveluna. Paketti sisältää kuljetuksen, kartoituksen, asennuksen, koulutuksen, laaduntarkkailun ja ylläpidon.
Yrityksessä on töissä yhdeksän ihmistä. Talossa on sekä rauta- että softaosaamista, ja yritys kokoaa robotit itse. Kehitystyö on yhä kesken, mutta toimiva robottipalvelu on jo myynnissä.
Suomenruotsalaisten perustajien työyhteisö on kansainvälinen, ja työkielenä on englanti. Suunnitteilla on laajentuminen pian kansainvälisille markkinoille. Pohjoismaiset sairaalat toimivat testikenttänä.
Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Janne Luotola ja Thomas Höglund