Omalla työpaikallaan, Maarakennus T. Haavisto Oy:ssä, Jussi Haavisto tapaa nuoria jatkuvasti: yritys palkkaa kesätyöntekijöitä, joiden joukossa on joka vuosi muutama ensikertalainen.
Haaviston mukaan kaikille ei ole helppoa tulla kesätöihin, minkä vuoksi hän on toiminut nuorten asioiden eteen myös valtuutettuna kotikunnassaan Kangasalla.
– Valtuutettuna tein aloitteen työturvallisuuskortin tarjoamisesta yläasteikäisille. Näin rima rakennuksille ja teollisuuteen madaltuu.
Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaana Haavisto arvioi, että hänellä on annettavaa valtakunnan tasollakin ennen kaikkea nuorten miesten työllisyyden esteiden raivaamiseen.
Insinöörille toinen kerta
Haavisto on kokoomuksen kansanedustajaehdokas toista kertaa. Koulutukseltaan hän on talonrakennusinsinööri ja työskentelee toisen polven maarakennusyrittäjänä.
Haaviston isän perustama yritys palvelee eri kokoisia asiakkaita pientalorakentajasta isoihin teollisuusyrityksiin asti.
– Firma on kasvanut Pirkanmaan mukana, joskus nopeamminkin. Olemme pystyneet kehittämään toimintaa.
Koulutieltä vaikuttamaan
Haaviston kipinän vaikuttamiseen sytytti oppilaskunta lukiossa. Kun hän opiskeli insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa, hän oli mukana Tampereen Insinööriopiskelijat TIROssa sekä valtakunnallisessa opiskelijajärjestötoiminnassa.
– Koin väkevää poltetta ajaa jäsenten asioita, Haavisto kuvailee.
Kolmikymppisenä hän liittyi Kokoomuksen jäseneksi. Politiikkaan Haaviston vei intohimo vaikuttaa asioihin.
– Haluan olla siellä, missä asioista päätetään. Tähän ikään mennessä olen huomannut, että olen aikaansaava ihminen: minulla on taito saada asioita liikkeelle ja tahto saada asioita maaliin.
Vaaralliset tiet kuntoon
Seuraavalla vaalikaudella Haavistolle tärkeitä teemoja ovat nuorten ongelmien ohella Pirkanmaan infra.
– Valtion väyläpolitiikka on ohittanut Pirkanmaan. Tuntuu, että väylähankkeet osuvat joko Uudellemaalle tai autioituville alueille.
Haaviston mielestä esimerkiksi Pirkanmaan työvoimapula voi ratketa, jos alueen noin 10 000 nuorta, lähinnä miestä, jotka eivät ole työvoimana käytössä, saadaan työelämään. Heille pitää tarjota yksilöllinen polku työn pariin.
– Samaan aikaan kun päättäjät katsovat työvoiman perään ulkomaille, he kääntävät selkänsä meidän lapsiltamme, ehdokas hämmästelee.
Haavistolla on isot tavoitteet nuorten työllistämisessä riippumatta siitä, kuinka vaaleissa käy. Kun nuoriin ihmisiin saa sytytettyä eteenpäin menemisen liekin, teollisuus ja elinkeinoelämä saavat ison resurssin työvoimapulaan.
– Jos äänestäjä haluaa insinöörin eduskuntaan, äänestäköön hän insinööriä.
Haavisto kannustaa ylipäätään äänestämään, sillä äänestäminen on kansanvallan juhlaa.
Teksti: Kirsi Tamminen
Kuva: Jari Rauhamäki