Insinööri-lehti

Oikeus ja kohtuus

Työmaalla on viikolla taas kilvan ”kehuttu” lainlaatijoita eli kansanedustajia. Varsin jyrkkiä sävyjä saaneiden keskustelujen pontimena on ollut eduskunnan päätös laskea lievästä ylinopeudesta langetettavan rikesakon nopeusrajaa yhdellä kilometrillä tunnissa.

Yhtä mieltä olemme olleet siitä, että rikoksesta kuuluu rangaistus. Pientä epäilystä kuitenkin on ollut, että rikesakkoasiassa lainlaatijoilta on unohtunut pohtia lainkäytön oikeutta ja kohtuullisuutta.

Kun hallitus kaikessa viisaudessaan korotti jo taipaleensa alkumetreillä rikesakkojen määriä jopa kolminkertaisiksi, kahvikopilla on yksimielisesti katsottu toimenpiteiden olevan vain keino paikata valtion tyhjyyttään kumisevaa kassaa.

* * *

Kovinta ääntä asiassa piti nuorempi kirvesmies, jota poliisi oli kesällä muistanut 175 euron rikesakolla. Oli ollut lomapäivän aamuna viemässä anoppia lääkäriin eikä siinä hässäkässä huomannut nopeusrajoituksen tippumista kuudestakymmenestä viiteenkymppiin tunnissa.

– Vauhtia oli inan yli kuusikymmentä. Rahapussi keveni 175 eurolla ja kaupan päälle tuli anopin viikkoja kestäneet veetuilut. Aika kohtuutonta, mies purki sydäntään.

Sievänen on nuoren miehen kanssa samaa mieltä. Kyllä poliisin ja oikeusistuimien langettamien rangaistusten pitää olla jollakin tavalla linjassa keskenään jo lainkäytön hyväksyttävyyden takia.

Anopin tuomiovalta on sitten aivan oma lukunsa.

* * *

Perjantain kahvitunnilla Nieminen kertoi, että hänkin oli kesän aikana joutunut käyttämään tuomiovaltaa ja tullut siihen tulokseen, että siinä hommassa hän on kuin kuningas Salomo, viisas ja oikeudenmukainen.

Olivat elokuussa vieneet vaimonsa kanssa pojanpoikansa lomamatkalle Barcelonaan. Mukavaa ja lämmintä oli ollut. Ja paljon oli väkeä liikkeellä, etenkin turisteja.

– Yhtenä iltapäivänä vaimo ääneen ihmetteli, että on se sitten kumma, kuinka paljon täällä on turisteja Qatarista. Epäili Barcelonan olevan maan suosituin turistikohde, sen verran paljon kaduilla näkee Qatarin paidoissa kulkevia ihmisiä, etenkin nuoria, Nieminen kertoi.

* * *

Suvun nuorimmainen vesa, hädin tuskin kouluikäinen pojanvesseli oli saman tien pysähtynyt kuin seinään ja varsin kovaan julistanut mummin olevan vähän tyhmä. Että eivät ne mitään qatarilaisia ole vaan FC Barcelonan faneja.

– Qatar Airways on vaan Barcan pääsponsori, ettäs tiedät, oli juniori jatkanut.

Isoäiti pahoitti totta kai mielensä, minkä Nieminenkin havaitsi. Vaari oli ottanut pojan sivuun ja selittänyt hiljaisella äänellä, että eivät naiset, eivät etenkään vähän varttuneemmat, tiedä jalkapallosta tuota taivaallista. Oli herisyttänyt pojalle muka tiukasti etusormea ja sanonut, että nyt on parempi olla jutussa vaan mukana.

– Sitten vaan sanoin vaimolle, että pidin pojalle aika puhuttelun. Rangaistustakin olin muka miettinyt, mutta ajattelin, että mitä jos pääsisi tällä kertaa ikään kuin ehdonalaisella, ensikertalainen ja vielä lomalla. Ja läpi meni, mummi oli tyytyväinen, Nieminen jatkoi.

Sievänen meinasi kysyä, että miten kuningas Salomo juttuun liittyy, mutta antoi asian olla. Kohtuuden nimissä.