Kokoonnuimme työporukan kanssa sunnuntai-iltana firman saunalle vaalivalvojaisiin. Kaikki oli kutsuttu, mutta ei meitä siellä monta ollut. Yksi merkki politiikanvastaisuudesta tämäkin, kuten vanha Nieminen asian kiteytti.
Mutta väliäkös sillä, enemmän oli olutta, makkaraa ja perunasalaattia läsnäolijoille. Niin, ja tietenkin löylyäkin riitti paremmin. Eli pidot paranivat, kun väki väheni.
Mitä illan yleisilmeeseen tulee, vaalivalvojaiset olivat siisteimmät koskaan. Ketään ei lyöty, kukaan ei suuttunut ja lähtenyt kesken iltaa pois, desibelitkin pysyivät jokseenkin siedettävinä. Hemmetin konsensuspolitiikan tulosta tämäkin, siunaili Nieminen loppuillasta.
* * *
Kuuntelimme illan mittaan tarkasti puoluejohtajien kommentteja ja siihen tulokseen tulimme, että pienellä vaivalla voittajiksi saamme kaikki puolueet, vaikka turpaan olisi tullutkin.
Aloitetaan kokoomuksesta, jonka pylväs nousi ainoana yli 20 prosentin. Vaalien ehdoton voittaja siis, vaikka puolue menetti edellisiin kuntavaaleihin verrattuna kannatustaan toiseksi eniten, 1,2 prosenttiyksikköä.
Voittaja oli kisan kakkonen SDP:kin, vaikka puolueen kuntavaalikannatus heilahti alaspäin parin kymmenyksen verran. Olihan Rinteen joukkue oppositiorintaman selkeä ykkönen. Ja jos viereen laitetaan vuoden 2015 16,5 prosentin kannatuspylväs, voitto oli suorastaan huikea.
* * *
Pääministeripuolue keskusta pääsi vaaleissa 17,5 prosentin kannatukseen. Taitaa olla niin, että vain kerran sotien jälkeen, vuosi lienee 1953, puolueen kuntavaalien kannatus on ollut pienempi.
Äkkiseltään voisi kuvitella, että moisilla numeroilla puolueesta on vaikea leipoa vaalien voittajaa. Mutta onneksi paikalla oli Nieminen, joka perustelun aivan viime metreillä keksi.
– Puolueen kunniapuheenjohtaja ja herra ties mitä, Paavo Väyrynen siis, ilmoitti ennen vaaleja tavoittelevansa Helsingin äänikuninkaan titteliä. Paavo sai kristillisten listalla ääniä tuhannen, kokoomuksen Jan Vapaavuori kolmekymmentä kertaa enemmän. Tämä on ehdoton voitto Sipilän Juhalle.
* * *
Vihreät sai lisäkannatusta lähes neljä prosenttiyksikköä. Ilman selittelyjä vaalien voittaja, totesimme yksikantaan. Soinin johtama Perussuomalaiset kärsi lähes vastaavan kokoisen vaalitappion: toinen vaikea tapaus saunaillan raadille.
– Mutta kuten Soinin Timo juuri totesi, turpiin tuli mutta henki säilyi. Voitto se on sekin, kun tietää, että huonomminkin olisi voinut mennä, mutta ei mennytkään. Eiköhän oteta pienet sille, esitti kansanomaisen politologian dosentti Nieminen.
Vasemmistoliitto oli vihreiden ohessa helppo tapaus. Kun kaikilla pienemmillä puolueilla oli kannatuspylväissä plusmerkki, jätimme tarkemman analysoinnin sikseen etenkin, kun feministipuolueen kannatus tuntui olevan raadin jäsenten keskuudessa kovassa nousussa.
* * *
Saunaillassa puhuttiin myös uudesta 50 euron setelistä. Sieväsen on tuotettava pettymys niille lukuisille kyselijöille, jotka ovat arvelleet Sieväsen olleen juuri se siltainsinööri, jonka tekemän valituksen johdosta kyseisen setelin uudistamisen yhteydessä setelissä kuvattu silta pantiin uusiksi.
Totta on, että kun ensimmäinen 50 euron setelin sarja pantiin liikkeelle, joku Sieväsen kollega ilmoitti Suomen Pankkiin, että muuten kiva, mutta tuollainen silta ei pysy koskaan pystyssä.
Mutta se ei ollut Sievänen, jonka on Kummelissa esiintynyttä ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaista mukaillen todettava, että nyt on kädessä aivan väärä seteli ja outo siltatyyppi, juuri näistä silloista Sievänen ei tiedä yhtään mitään.