Insinööri-lehti talous

Ylempien toimihenkilöiden ansiot kasvoivat 1,7 prosenttia

YTN-datan tuloksista käy ilmi, että ylempien toimihenkilöiden mediaanipalkka oli viime vuonna 4 554 euroa kuukaudessa.

Ylempien toimihenkilöiden palkoissa oli kasvua 1,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Juuri työelämään siirtyneiden ansiotaso kasvoi noin 150 euroa verrattuna edellisvuoteen.

Asiantuntijatyötä tekevät ansaitsevat keskimäärin 4 300 euroa kuussa ja keskijohdossa puolestaan 5 250 euroa. Palkkataso vaihtelee toimialoittain ja tehtävittäin.

– Esimerkiksi rahoitusalalla mediaanipalkka on 1 630 euroa korkeampi kuin järjestöalalla, jossa palkkataso on matalin sopimusaloistamme, sanoo tutkija Tuunia Keränen.

Palkka nousi viime vuonna noin 72 prosentilla vastaajista. Aiempien vuosien tapaan tärkein syy ansioiden kehittymiseen oli kaikille maksettava yleiskorotus tai yrityskohtainen korotus, joka maksettiin noin puolelle vastaajista. Henkilökohtaisia meriittikorotuksia sai noin 22 prosenttia.

– Yleiskorotuksen rooli on edelleen merkittävä ansiokehityksen turvaajana, sillä meriittikorotuksia maksetaan varsin harvoille ja ne lisäksi kohdistuvat pääasiallisesti alle 50-vuotiaisiin, huomauttaa puheenjohtaja Teemu Hankamäki.

– Ilman yleiskorotusta monella ansiotaso jämähtäisi kokonaan vuosiksi, vaikka työuraa olisi vielä useita vuosia jäljellä, Hankamäki jatkaa.

Tuore YTN-data on nyt julkaistu, ja se sisältää tietoa myös muista ylempien toimihenkilöiden työhön liittyvistä asioista. YTN-data kokoaa Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n jäsenliittojen työmarkkinatutkimukset yksityiseltä sektorilta.

Kuva: Racorn/Mostphotos